Bjelovarska bolnica raspolaže s 11 respiratora, a njihov broj uskoro bi se trebao povećati na 20. Iako se svi nadaju da ih neće trebati koristiti, utješno je saznanje da će bjelovarska bolnica biti jedna od bolje opremljenih bolnica za prihvat pacijenata oboljenih od koronavirusa. Optimizam budi i podatak da su na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje samo dvije osobe zaražene koronavirusom. S druge strane, broj osoba u samoizolaciji porastao je sa njih 50 na 764 osobe, čulo se na današnjoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije. Župan Damir Bajs izjavio je da je zdravstveno stanje za sada pod kontrolom te da se čekaju rezultati za osam uzoraka poslanih u Zagreb na testiranje na koronavirus.

– Broj naših sugrađana u samoizolaciji sve je veći. Prije par dana bilo ih je samo 50, a sada smo već na 764 osobe koje se toga moraju pridržavati. Očekujemo da te osobe budu odgovorne, paze na sebe i druge, obitelj i susjede, ali i sve nas u zajednici i da ne napuštaju samoizolaciju u slučaju da nisu pozvane, odnosno kada imaju neke simptome bolesti i moraju doći u našu ambulantu na pregled – istaknuo je župan Bajs.

U hotelskoj karanteni dvije osobe

Dodao je i da Opća bolnica Bjelovar raspolaže sa 60 kreveta i dvije kirurške sale za osobe za koje se sumnja ili je potvrđeno da imaju koronavirus.

– Imamo i dobrih vijesti. Ovoga trenutka broj medicinske opreme se povećava. Mi smo još prije mjesec i pol dana imali narudžbe za respiratore i sada ih imamo 11. Očekujemo da ih bude 20 i time će naša bolnica biti među vodećima po broju respiratora u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da neće biti u upotrebi – poručio je župan Bajs. Bjelovarski hotel Central počeo je funkcionirati kao karantena, a trenutno u njemu borave dvije osobe. Što se tiče oboljelih osoba, jedna je hospitalirana i u dobrom općem stanju, a druga i dalje kod kuće u samoizolaciji, naglasio je ravnatelj bolnice Ali Allouch. Dodao je i kako će od petka funkcionirati samo ulaz preko stare porte. Ta je mjera nužna jer, pojasnio je ravnatelj, samo na taj način moguće je konstrolirati ulaz infekata u sustav i smanjiti posljedice.

Hamdija Mašinović, zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, kazao je da je policija dobila 84 dojave o kršenju mjera samoizolacije, ali samo u 16 slučajeva utvrđeno je da se doista i krše.