Gotovo pa do jučer poslodavci u turizmu bili su u bjesomučnoj potrazi za kvalitetnim turističkim djelatnicima. S druge strane, velik broj nezaposlenih iz naših krajeva s nestrpljenjem je iščekivao nadolazeću turističku sezonu koja je i ove godine trebala napuniti njihove kućne budžete. No gotovo preko noći sve je stalo, a što će biti s ljetom 2020. sada je pod velikim upitnikom. Veliki upitnik je i nad glavama i sudbinama otprilike 600 turističkih radnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji svake godine odlaze na sezonu na naš lijepi Jadran. Jedan od njih je i Josip Despetović, mladić iz Velike Pisanice iza kojeg su tri uspješne sezone u Istri koja je zbog svog geografskog položaja i najviše, ako je uopće moguće gradirati ovu situaciju, pogođena koronakrizom.

Sve je neizvjesno

-Moja sezona traje otprilike šest mjeseci i u pravilu počinje s Uskrsom. Tako je trebalo biti i ove godine, ali sada od toga neće biti ništa. Evo, baš sam sada trebao pakirati kofere. Još u veljači je sve bilo dogovoreno, zvali su me moji poslodavci i kazali kako ostajem od samog početka pa sve do kraja sezone, odnosno početka listopada. No prije otprilike tri tjedna su ponovno zvali i rekli mi da kamp u kojem sam trebao raditi neće biti otvoren – otkriva mladi Despetović dodajući kako je tada dobio i informaciju da bi do otvorenja turističkih objekata moglo doći početkom svibnja. Ipak, kako dani prolaze, sve je više uvjeren kako se takav rasplet situacije više ne može očekivati.

-Nakon duge zime, zaista sam se veselio početku turističke sezone. Naime, ja sam svojim poslom bio i više nego zadovoljan. Prve sezone sam bio zadužen za posteljinu, no nadređeni su u meni prepoznali potencijal tako sam malo po malo napredovao do recepcije, a za mene je to bio posao iz snova. Svaki dan je donosio nove izazove i nova iskustva. Ponekad je naporno, posebice u samoj špici sezone, no na to svi turistički djelatnici moraju biti spremni jer ipak svi mi živimo od turizma – zadovoljan je ovaj 23-godišnjak koji odlično govori engleski jezik, ali i njemački jezik koji je još kao dijete naučio uz filmove. Danas mu to je veliki plus u turizmu budući da većina gostiju dolazi iz Njemačke, a ukorak ih slijede Talijani.

Ništa bez optimizma

-Eto, baš je sada ispalo da je Italiji kaos tako da je sada teško prognozirati kako će se čitava situacija na kraju raspetljati, no nadam se najboljem. Naime, ja čitavu godinu živim od novca koji zaradim na sezoni, a takvih kao ja je mnogo. Evo, i moj brat i njegova djevojka također rade kao sezonci. Naravno da je sada primarni cilj sačuvati zdravlje, ali moramo razmišljati i o financijama i ekonomiji. Ja sam samo jedan pojedinac kojem je sezona vrlo važna, no takvih kao ja je mnogo. Na kraju krajeva, turizam je izuzetno važna grana našeg gospodarstva tako da se nadam da će nam brzo svanuti sunce jer bi za Hrvatsku gubitak turizma bio golemi gubitak. Ja ću se na kraju i snaći. Po struci sam trgovac, mlad sam, volim i želim raditi pa se nadam da bih mogao pronaći posao i kod nas. Sada još ne želim razmišljati o takvom scenariju, već se nadam da ćemo imati možda skraćenu pa možda i slabiju, ali barem kakvu-takvu sezonu, ali i da se ovakva godina više nikada neće ponoviti. Jednostavno nam ne preostaje ništa drugo nego da zadržimo optimizam i nadamo se najboljem, ali i da svatko od nas krene od sebe i napravi najviše što može u ovoj situaciji, a to je ostati kod kuće i izbjegavati kontakte kako bismo se što prije vratili u normalu – zaključuje naš sugovornik.

Foto – ilustracija