BJELOVAR – Zbog krize izazvane koronavirusom Vlada RH donijela je paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu. Jednu od mjera za pomoć hrvatskom gospodarstvu provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Riječ je o mjeri čiji cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je narušena gospodarska aktivnost. Od početka primjene mjera je proširena i na korisnike mjere za samozapošljavanje.

Visina subvencije koja se isplaćuje je do 3.250 kuna po radniku. Spomenuta mjera odnosi se na djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, poslodavci iz djelatnosti zdravstvenog turizma, radno – intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije – tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj, poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite, nacionalnog, županijskog ili jedinica lokalne samouprave te drugi poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti.

Od predstojnice Područnog ureda Bjelovar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Martine Topalović doznajemo kako je na županijskom području do 31. ožujka potporu zatražilo više od tisuću poslodavaca za više od 4100 radnika.

Zahtjevi se rješavaju prema redoslijedu kojim su zaprimljeni, a naglašavamo da ćemo do faze isplate plaće za ožujak odobriti isplate prema svim zahtjevima. Dakle, nije nam cilj ne odobriti neki zahtjev, nego ako neki poslodavac nije predao potpun zahtjev kontaktiramo ga i zatražimo dodatne informacije ili dokumentaciju – kaže predstojnica bjelovarskog Zavoda Martina Topalović.

Područni ured Bjelovar od 23.03. do 31.3.2020. bilježi 213 novih ulazaka u evidenciju nezaposlenih, među njima je i jedan strani državljanin.

Hrvatski zavod za zapošljavanje aktivno provodi mjeru za očuvanje radnih mjesta, koja je vrlo dobro prihvaćena kod poslodavaca, o čemu govore i brojke. Uistinu je bitno da je 20 puta više onih koji su se odlučili zadržati svoje zaposlenike, a nisu se odlučili na otpuštanja. Smisao ovih mjera jest sačuvati radna mjesta, a čuvanjem radnih mjesta očuvati ekonomiju – istaknula je Topalović (sk)