Bjelovarsko-bilogorska županija može se pohvaliti odličnim rezultatima u borbi s koronavirusom. Novooboljelih nema već tjednima, no brojni građani u proteklom razdoblju posumnjali su na zarazu. Jedna od njih je naša sugovornica, žena s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je za Bjelovarac.hr odlučila progovoriti kako izgleda put do testiranja, kao i samo testiranje. Kako kaže, sve je započelo s blago povišenom temperaturom koju bi inače prehodala, no s obzirom na situaciju, potražila je savjet stručnjaka.

Sve preko telefona

-Iako se većina vijesti koje čitamo proteklih tjedana odnosi na koronavirus, moram priznati da nisam znala odakle bih uopće krenula kada sam osjetila da imam povišenu temperaturu. Inače tome ne bih pridavala posebnu pažnju, no kako je riječ o jednom od simptoma COVID-a 19, informacije sam počela tražiti na internetu. Pronašla sam broj epidemiologa koji su u telefonskom razgovoru uzeli moje podatke i uputili me na COVID ambulantu. Nazvala sam broj koji sam dobila, no kada sam opisala kakve simptome imam, odnosno da ih u principu nemam, osim povišene temperature, uputili su me na Centar obiteljske medicine jer je bila subota – započinje svoju priču naša sugovornica koja iskreno priznaje kako ondje baš i nisu bili presretni kad je došla u punu čekaonicu budući da u tom trenutku još uvijek nitko nije znao koji je uzrok njezine temperature.

-Liječnik je obavio telefonski poziv i dogovorio mi testiranje na koronavirus. Iako su svi stručnjaci u ovom lancu rekli kako vjerojatno nije riječ o koroni, nitko od njih, naravno, nije to mogao tvrditi sa stopostotnom sigurnošću. Upravo je zato bilo važno testirati me. Kada sam dobila termin, kontaktirala sam svoju liječnicu obiteljske medicine koja mi je napisala uputnicu. Kako sama nisam izlazila, uputnicu mi je donijela mama. Ostavila ju je ispred vrata, a ja ju sam samo pokupila kako majci ne bih prenijela eventualnu zarazu – prisjeća se naša sugovornica dodajući kako je čitavo vrijeme bila gotovo posve sigurna da nije zaražena koronavirusom, no kako, s uputnicom u ruci, dolazi i zrno sumnje.

Nikud iz auta

-Jednostavno više nisam mogla biti sigurna. Uvijek postoji taj jedan posto. Odmah vam se u glavi počinje vraćati film. Pokušavate rekonstruirati protekle dane, s kim ste pričali, koga ste susreli, pitate se tko vas je mogao zaraziti pa odmah zatim koga ste sve vi mogli zaraziti. Da, bilo je tu starijih ljudi, kroničnih bolesnika… Pa se onda opet vraćate na sebe i postavljate pitanje svih pitanja “Što ako stvarno imam koronu?”, a onda kreće i istraživanje kako izgleda testiranje. No osim mog istraživanja, dan prije testiranja sam dobila još jedan poziv u kojem su mi postavili različita pitanja i objasnili da trebam doći automobilom iz kojeg ne smijem izlaziti, kao i da trebam pratiti sve upute koje ću dobiti kada dođem na testiranje – govori ova gospođa u ranim 40-ima. A onda je došao i sam dan testiranja. Otkako se “prijavila” liječnicima pa testa prošla su četiri dana, a temperatura se čitavo to vrijeme nije smanjivala.

-Dovezla sam se sama do COVID ambulante koja je smještena pokraj hitne. Dođete tamo, ostajete u automobilu i čekate. U jednom trenutku do mene je došao, vjerojatno, medicinski tehničar kojemu sam preko stakla morala pokazati svoju uputnicu i nastavila čekati. Kada sam došla na red, spuštam prozor, predajem uputnicu, odgovaram na pitanje zašto sam došla na testiranje, a čitavo vrijeme imam masku na licu. A onda kreće za ozbiljno. Bris mi uzima gospođa u “svemirskom odijelu”. Prvo se uzima bris sa ždrijela. Iskreno, dosta me je zagrebalo. Prvo je lijeve pa onda i s desne strane. Nakon toga na red dolazi drugi štapić, a bris se uzima iz nosa. I to prvo iz jedne pa onda iz druge nosnice i to jako duboko. Koliko god se pokušavate suzdržati, suze vam jednostavno idu na oči. Imala sam osjećaj da će mi taj štapić izaći kroz uho. Rekla bih da me više peklo nego što me boljelo. Uzimanje tog jednog brisa traje možda pet sekundi, čitav postupak tri minute, ali to mi je bilo najduljih pet sekundi u životu. “Gospođa u svemirskom odijelu” čitavo vrijeme je bila izuzetno ljubazna i draga i hvala joj na tome, ali testiranje je vrlo neugodno – ističe naša sugovornica dodajući kako je sreća u tome što taj neugodan osjeća brzo prolazi pa je već nakon 15 minuta bila kao nova. Kada je sve završilo, pojasnili su mi da će rezultati biti gotovi sljedećeg dana i da trebam nazvati svoju liječnicu obiteljske medicine kako bih ih saznala.

-I zaista. Rezultati su bili gotovi sljedećeg dana. Liječnica mi je rekla da su negativni i tako je, na svu sreću, završila moja priča s koronom – zaključuje naša sugovornica.