Piše: Vedran Cindrić

U Bjelovaru se posljednjih godina parking pokazao kao veliki problem. Naime, da se za vrijeme radnog vremena pronađe mjesto za parkiranje trebalo je imati mnogo sreće, posebno u centru grada.

No, dolaskom pandemije koronavirusa i restrikcije kretanja Bjelovarčani su smanjili korištenje automobila što se najbolje može vidjeti po broju prodanih parkirnih karata što su nam potvrdili u bjelovarskom Komunalcu.

Očekuje se pad prodaje i do 70 posto

-Smanjenje se očituje u svim segmentima prodaje parkirališnih karata kao i u broju izdanih dnevnih parkirališnih karata (DPK) od strane kontrolora naplate parkiranja. Tako je za prodane karte putem usluge ‘mParking’ zabilježen pad u ožujku naspram veljače za 42% odnosno 40,83% u odnosu na siječanj. Broj prodanih karata na parkirališnim automatima je manji u ožujku za 38,73% u odnosu na veljaču te 41,93% u odnosu na siječanj. Nadalje, broj izdanih DPK manji je u ožujku za 32,36% u odnosu na veljaču te 21,9% u odnosu na siječanj. S druge strane, broj prodanih mjesečnih ili višemjesečnih godišnjih karata manji je u ožujku za 53,16% u odnosu na veljaču te 69,61% u odnosu na siječanj. Treba napomenuti da su restrikcije u ožujku krenule tek u drugoj polovici mjeseca te da bi pad broja prodanih parkirališnih karata iznosio oko 70% da su iste bile na snazi cijeli mjesec – izjavili su iz Komunalca i dodali kada se govorimo o mjesecu travnju, segment prodaje parkirališnih karata prema dostupnim podacima i dalje će bilježi pad te će navedeni postotci biti još i veći.

Valjda podsjetiti kako su brojni građani pitali zašto se za vrijeme pandemije naplaćuje parking u Bjelovaru dok su se na primjer u Osijeku još u ožujku odlučili da ne naplaćuju sve do svibnja. Iz Grada Bjelovara je stigao odgovor da bi prekid naplaćivanja parkirnih karata bio poziv ljudima da dođu u grad.