Projektna tvrtka ‘Moje domaće meso’ koja je u Malim Sredicama u bivšem pogonu Bjelovarske industrije mesa trebala izgraditi najveću HALAL klaonicu u ovom dijelu Europe, završila je u stečaju, a kako je bila bez imovine, nedavno je izbrisana iz Sudskog registra Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Dugovi su, prema posljednjem dostupnom financijskom izvješću, onome iz 2017. godine, bili 870 tisuća kuna, vjerojatno za izradu projektne dokumentacije, a na računu tvrtke bilo je točno nula kuna.

Megalomanija Agrokora

Proizvodni pogoni u kojima se nekada proizvodio najpoznatiji bjelovarski mesni proizvod, smrznuta pljeskavica znana kao majburger, već desetljeće i pol zlokobnih godina stoje, iako su u Agrokoru, vlasniku Konzuma, svojedobno imali velike, iz današnje perspektive očito megalomanske planove s građevinskim zemljištem od gotovo 12 tisuća četvornih metara u širem centru Bjelovara. U Malim Sredicama tako je Agrokor, podsjetimo, svojedobno planirao izgradnju trgovačkog centra, a ti planovi čak su bili uvršteni u Generalni urbanistički plan Grada Bjelovara, što svakako znači da svojevremene gradske glasine nisu bile bez osnova. No, za realizaciju tako ambicioznog plana bio im je potreban strateški partner, odnosno developer koji bi izgradio trgovački centar, a potom ga dao u najam Super Konzumu.

Bez strateškog partnera

Potraga za strateškim partnerom završila je bezuspješno, no ideja nije nedostajalo. Sljedeća je bila ona o izgradnji jedne od najvećih, ako ne i najveće HALAL klaonice u ovom dijelu Europe. Pa je tako osnovana projektna tvrtka pod nazivom Moje domaće meso u vlasništvu PIK Vrbovca, Davora Stanića i crnogorskih tvrtki Actalis i Aquila. Izgradnja novih pogona na derutnom i godinama zapuštenom prostoru BIM-a stubokom je trebala promijeniti ne samo bjelovarsko-bilogorski kraj, nego i čitavu hrvatsku poljoprivrednu industriju.

Govorilo se tada, iako neslužbeno, o investiciji „teškoj“ 20 milijuna eura, a Saša Suhi koji je kao direktor tvrtke dočekao stečaj, optimistično je poručivao kako bi se, jednom kada klaonica započne s radom, potreba za ovcama trebala udvostručiti s pola na milijun polovica za šest godina. Slično bi se dogodilo i s govedinom, na čemu bi svakako profitirali uzgajivači objedinjeni u Udrugu Baby Beef. Planirano je i otvaranje između 50 i stotinu radnih mjesta, a upravo je sudjelovanje PIK Vrbovca davalo dodatnu dozu ozbiljnosti projekta.

Uskoro nakon velebnih najava, pokrenut je najveći stečajni postupak u ovom dijelu Europe, stečaj Agrokora, a na nekrenine BIM-a upisao se Madison Pacific Trust Limited, „lešinarski fond”. Priče o HALAL klaonicama i oporavku hrvatske poljoprivrede nove vlasnike očito nimalo ne impresioniraju. Bivši industrijski kompleks njima je tek jedna u nizu nekretnina, sporedni uložak uz pomoć kojih su si osigurali kakvu-takvu sigurnost za roll-up kredit Agrokoru u iznosu od 480 milijuna eura. Štoviše, na Teretovnici i dalje stoji podatak da se založno pravo upisuje radi osiguranja novčane tražbine od čak milijardu eura.

Kao vlasnik derutnog poslovnog kompleksa danas se navodi Konzum plus, a budućnost je, s obzirom na „nestanak” Mojeg domaćeg mesa, potpuno neizvjesna.