Jedan je kandelaber u Strossmayerovoj ulici sredinom prošlog tjedna u večernjim satima završio u prozoru Gradskog muzeja. Krivac, vozač automobila, odmah se i bez prisile prijavio, kandelaber je odvezen, a materijalna šteta mnogo manja nego što bi bila da se stiliziranom stupu javne rasvjete pri padu ispriječilo pročelje zgrade. Taj nas je incident podsjetio na gradski vandalizam, a gradske vijećnike pitali smo kako mu stati na kraj.

Bojan Crnojević (HNS): Situacija je pod kontrolom

Čini mi se da je danas mnogo manje vandalizma u Bjelovaru nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina. Sjećam se, prije kada su u parkovima bile stare klupe, gotovo svakog vikenda netko bi ih potpuno ispremiješao, pa i demolirao. Danas je situacija mnogo bolja, a vjerujem da je to rezultat rada komunalnih redara, ali i činjenice da je mladima ponuđen određeni novi sadržaj kojega prije nije bilo, poput primjerice skate parka ispred IV. Osnovne škole.

Nenad Martinovski (HDZ): Potrebne su češće policijske ophodnje

Vandalizma ima i to na svakodnevnoj razini, a posebice vikendom. Vjerujem da bi ga bilo manje da se policija više angažira, da ophodnje budu češće i da se huligani počnu kažnjavati. Koliko znam, otprilike milijun kuna godišnje Grad plaća za obnovu klupa, dječjih igrališta i ostale gradske imovine koju se redovito demolira. Kada bi se oni koji uništavaju gradsku imovinu kaznili, odnosno kada bi se kaznili njihovi roditelji ako je riječ o maloljetnim osoba, vjerujem da bi to bilo dobro upozorenje ostalima i da bi se vandalizam smanjio.

Mirjana Horvatić (NL Damira Bajsa): Roditelji bi trebali bolje odgajati djecu

Kad idem na posao, često vidim prevrnute klupe, razbacane koševe za smeće po parku, a da ne govorim da je cijela Ulica Matice hrvatske izurinirana. Ne podržavam vandalizam, a smatram da je on posljedica roditeljskog odgoja i nedovoljnog kažnjavanja prekršitelja od strane policije. Djeca se moraju učiti još od vrtića nadalje, a roditelji ih prečesto brane i onda kada ih ne bi smjeli braniti, već naučiti što se smije, a što ne. Policija bi trebala identificirati počinitelje i naplatiti kazne ili njima ili njihovim roditeljima, ako se radi o maloljetnim osobama.

Zdenak Henc (ABB): Živimo u relativno mirnom gradu

Ovaj vandalizam kojemu svjedočimo u Bjelovaru ipak smatram vandalizmom nižeg stupnja. Vandalizam višeg stupnja bio bi onaj kada stradavaju automobili i kada vandali uništavaju sve oko sebe pa je potrebno odmah reagirati. Istina je da se kod nas prekreću klupe i koševi za smeće, ali Bjelovar je relativno miran grad u odnosu na ostale. Naravno, treba raditi na tome da tako i ostane. Roditeljski odgoj od velikog je značaja, a potrebna je i suradnja ostalih, od Grada preko policije, da situacija bude još bolje.

Dunja Vasić (SDP): Zašto kvartovskih policajaca nema po noći?

Vandalizma ima, pogotovo noću. Nekoliko puta doživjela sam da mladi, kada se vraćaju iz noćnog izlaska, skaču po automobilima u Gundulićevoj. Jednako tako, pitajte u Cicibanu, VIP-u i ostalim trgovinama i uredima u Gundulićevoj koliko su im puta razbili staklo. Vikendom noću često se oglašavaju alarmi, bilo iz automobila bilo iz uredskih prostora. Smatram da bi policija trebala pojačati noćne ophodnje. Viđam kvartovske policajce danju, ali ne znam zašto ih nema noću kada su sigurno potrebniji.