Na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora čazmanskog komunalnog poduzeća Komunalije usvojeno je financijsko izvješće o poslovanju komunalnih poduzeća za prošlu godinu. Kao što je poznato, uz matičnu tvrtku Komunalije, zbog usklade s novim zakonom morala su biti osnovana dva nova poduzeća, Čaplin za distribuciju plina i Komunalije Vodovod za distribuciju i opskrbu vodom.
-Sva tri poduzeća ostvarila su ukupne prihode od 25,84 milijuna kuna i ostvarile dobit od 690 tisuća kuna. Ostvareni prihod je najveći u poslovanju od postanka komunalnog poduzeća, a napomenimo da u idućoj godini slavimo pola stoljeća postojanja. Znajući da je u Hrvatskoj bilo na desetke komunalnih poduzeća u stečaju ili predstečajnoj nagodbi naše poduzeće uspjelo je u pola stoljeća izbjeći takvu sudbinu. Velika dobit od 690 tisuća kuna ostvarena je zahvaljujući dodatnom radu u gađevinarstvu – otkrio je direktor Komunalija Ivan Beljan i dodao da se navedena dobit planira usmjeriti na smanjenje kreditne zaduženosti.

 Opravdanost investicija

-Ukupna kreditna zaduženost svih tri poduzeća iznosi 3,2 milijuna kuna. Zaduženje je izvršeno u četiri navrata u bankama za potrebe izgradnje plinske mreže u naselja Dereza u dužini od 4 km, za plinsku mrežu kroz naselja Gornji i Donji Dragičevac, Cerina, Prokljuvani, Grabik, Prnjarovac, Donji i Gornji Lipovčani, Marčani i Sovari dužine 33 km, kupovinu kamiona smećara te za plinovod Vučani, Donji i Gornji Miklouš, Novo Selo, Martinac dužine 19 km – kazao je Beljan i dodao da je većina kredita podizana za plinsku mrežu koju grad Čazma ne smije sufinancirati, jer po zakonu ne pripada više u komunalnu djelatnost nego energetsku.
-Plinska mreža Gornji i Donji Dragičevac, Cerina, Prokljuvani, Grabik, Prnjarovac, Gornji i Donji Lipovčani, Marčani i Sovari puštena je u rad i dobila uporabnu dozvolu u siječnju ove godine. Opravdanost ove investicije već se potvrđuje jer je nedavno tvrtka za iz Sesveta kupila zemlju u Prokljuvanima i ondje kreće s gradnjom farme pilića, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 15 milijuna kuna – rekao je Beljan i dodao da su navedene plinovode sami izradili i financirali bez pomoći drugih i dodao da prosječna kamata za navedene kredite iznosi 2,8 posto, a prosječna mjesečna rata otplate iznosi 49400 kuna.
-Prošle smo godine završili izgradnju vodovoda i plinovoda u svim naseljima. Ostali su nam još neki odvojci i vikend naselja, polovina rekonstrukcije vodovodne i plinske mreže u samom Gradu Čazmi te rekonstrukcija crpilišta Milaševac. Izradili smo novo reciklažno dvorište s pristupnom cestom, parkiralištem i javnom rasvjetom u krugu poduzeća, a u fazi je nastavak gradnje nove ograde. Kupili smo upravnu zgradu u Ulici Milana Novačića 5 (bivša ekonomija) od Poštanske banke za 650 tisuća kuna. Plan useljenja ondje je još ove godine – istaknuo je Beljan i dodao da se proteklih dana ubrzano radi na priključenju kućanstava na vodovodnu mrežu.

Rekonstrukcija mreže

-Ove je godine do sada izrađeno više od 120 priključaka sa maksimalnim čekanjem od 15 dana od dana zahtjeva. Nekima izlazimo i drugi dan od zahtjeva ako su ostali bez vode u vlastitom bunaru. U planu je i završetak prednjeg platoa deponija Bukovina, što nam je uvjet za dobivanje okolišne dozvole, a trenutnu investiciju od 500 tisuća kuna financiraju Komunalije i Grad Čazma. Ove godine završili smo rekonstrukciju plinske mreže u ulici Svetog Andrije. Izveli smo i izmjenu vodovodne mreže u dužini 200 m u Česmanskoj ulici, a istu takvu dužinu pripremamo i u ulici Alojza Vulinca gdje mijenjamo plinsku, distributivnu i magistralnu vodovodnu cijev – zaključio je Beljan i naglasio da je trenutačno u sva tri poduzeća zaposleno više od 80 ljudi i da su u stalnoj potrazi za novom muškom radnom snagom s prostora Čazme.