Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) i predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović (HDZ) ovih dana trebali bi, ususret lokalnim izborima, početi prikupljati oporbu. Taj zadatak trebao bi im biti najveći prioritet, jer uz oporbu kakvu trenutno imaju u Gradskom vijeću pomislit će da su bogovi, što bi im moglo prilično oštetiti mentalno zdravlje. Prikupljanje oporbe ne bi smio biti težak zadatak jer sve i da se uopće ne potrude, teško će naći goru od ove sadašnje.

Radosni Topalović

Naime, bjelovarska oporba, koja je opravdano inzistirala na javnoj raspravi o poslovanju Športske zajednice, sada kada je tu raspravu dočekala, šutjela je kao zalivena. Željko Maletić, novi-stari predsjednik te uvažene organizacije, tako je uspio održati polusatni birokratski govor o velikim uspjesima, kao i o financijskoj strani te priče, a da oporba nije imala ama baš nijedno pitanje.

Takav rasplet nije očekivao čak ni Ante Topalović, koji je nakon gromoglasne tišine iz oporbenih redova radosno zaključio da je čitava afera s putnim nalozima i dnevnicama bivšeg tajnika Alena Kiđemeta SDP-ova predizborna patka.

Brojač ping pong loptica

Drugim riječima, gospodin Kiđemet već sutra se može vratiti u Športsku zajednicu i nastaviti putovati u najudaljenije krajeve Hrvatske kako bi tamo razgledavao bazene, terene s umjetnim travnjacima, brojao ping pong loptice u radničkom odmaralištu u Crikvenici, pardon, Novom Vinodolskom te uzimati naknadu za korištenje privatnog automobila u vrijeme kada putuje službenim vozilom.

Bivši tajnik Kiđemet, naime, osoba je koja je vjerojatno uspjela napraviti najviše grešaka u ispisivanju sumnjivih putnih naloga. Toliko očigledne greške uspjele su promaći samo njegovu šefu, Željku Maletiću koji ih je uredno potpisivao i uredno isplaćivao. Alene, imaš li ti račun za cestarinu, nije pitao Maletić. Alene, kako to da si putovao do Splita i nazad za manje od devet sati, a još si pritom uspio pregledati bazenske komplekse, nije pitao Maletić. Alene, kako to da si za mijenjanje guma na službenom kombiju uzeo naknadu za korištenje privatnog automobila, nije pitao Maletić.

No, što to sve vrijedi kad se oporba uspjela pokazati još nesposobnijom? Mjesecima su sazivali tiskovne konferencije i upozoravali na kršenje zakona da bi na kraju, kada su uspjeli vlastodršce natjerati na raspravu – zašutjeli.

Profulali igralište, a ne samo gol

To je otprilike kao da u zadnjoj minuti tekme završiš s loptom ispred praznog gola i umjesto da poguraš loptu u mrežu, profulaš cijelo igralište i još se zakačiš okom za držač mreže i slomiš si ruku, nogu i izgubiš godišnju plaću na kartama.

Ima li itko želju postati bjelovarska oporba, sad je pravi trenutak, iako je do lokalnih izbora prilično malo vremena.