Piše: Matej Ćuk

Nogometni klub Bjelovar u posljednjih desetak i više godina ne postiže rezultate u skladu sa svojim renomeom i tradicijom dugom 112 godina. Proteklih godina bilo je tek nekoliko rezultatskih bljeskova, no klub je objektivno utonuo u trećeligašku prosječnost i, možda je to ružna i gruba usporedba, srozao se na razinu klubova iz Virja, Cvetkovca, Murskog Središća, Orahovice i sličnih. Do izražaja je to posebno došlo u proteklih nekoliko sezona kada su i kvalitetni nogometaši u širokom luku počeli zaobilaziti klub s Logora. Štoviše, redovito se u posljednje vrijeme događa da najbolji klupski igrači, pa čak i najbolji izlazni juniori, odlaze u izravne trećeligaške konkurente, ali i u niželigaške klubove. Najnoviji primjeri su odlazak kapetana Hajdarovića u susjednu Mladost iz Ždralova i Kuprešaka u grubišnopoljsku Bilogoru 91.

Loša selekcija

Sve to dovelo je do toga da u trenutnom kadru Bjelovara postoje svega tri ili četiri nogometaša koji su kvalitetom na razini treće lige, a da o nečem više ni ne govorimo. Ostatak je daleko ispod te razine, a pogotovo ispod razine kakva se očekuje u NK Bjelovaru. Dojam je da bilo koji od njih zaigra u županijskom rangu natjecanja, prosječan gledatelj ne bi uočio razliku između njega i ostalih igrača na terenu. Oni su spletom okolnosti ni krivi ni dužni završili u Bjelovaru čiji dres u normalnim uvjetima nikad ne bi odjenuli. U konačnici nisu igrači krivi za to što su tu gdje jesu. Kriva je klupska politika i loša selekcija koja je dovela do toga da nominalno prvi županijski klub ima momčad koja nije konkurentna u ligi s klubovima iz već navedenih Virja, Cvetkovca, Murskog Središća i Orahovice.

Hoće li promjena trenera nešto promijeniti. Vjerujte, neće. Kao što Jeličić nije jedini krivac za loše rezultate i igre Bjelovara, tako ni Bošnjak nema čarobni štapić kojim će to promijeniti. Jeličića se može prozivati za krivu formaciju, loše izbor pozicija za pojedine igrače i slično, no iz sadašnjeg kadra Bjelovara ni Klopp i Guardiola zajedno ne bi izvukli puno više. Promjena trenera će kratkoročno možda donijeti određeni pomak, ali za ozbiljniji iskorak klupska politika će se morati zaokrenuti za 180 stupnjeva. Ako je cilj borba za vrh ljestvice onda se sukladno tome mora sastaviti i igrački kadar. Međutim, ako je cilj odigrati još jednu sezonu tek toliko da prođe još jedna godina, onda je potpuno svejedno hoće li trener biti Jeličić, Bošnjak ili netko treći. Bjelovar jednostavno mora zauzeti čvrst i odlučan stav kakav priliči najstarijem županijskom klubu. Ovako, preostaje mu borba za sredinu ljestvice u trećoj ligi sjever ogranku sjeverozapad zoni jug.