Među rijetke u državi ubraja se 30-tak Bjelovarčana okupljenih u Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije. Kako bi svome gradu priuštili susret s bliskom prošlošću odlučili su svoje kolekcionarske zbirke udružiti i izložiti ih u svom muzeju. Pod nazivom Stalni muzejski postav Domovinskog rata Bjelovar djelić onoga što posjeduju logičnim slijedom događaja od početka Domovinskog rata na ovamo i po tematskim cjelinama prikazali su u iznajmljenom podrumskom prostoru u Ulici Andrije Kačića Miošića 16. Ove godine otišli su i korak dalje, na što su u Udruzi posebno ponosni.

– U ovoj školskoj godini Društvo je uključeno u projekt Stalni postav Domovinskog rata u okviru izvannastavnih aktivnosti i terenske nastave povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, kojeg je podržalo i preporučilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Unutar istog projekta za građanstvo će biti organizirana obilježavanja značajnijih datuma hrvatske suvremene povijesti, predstavljanja knjiga i razna izlaganja, ali i tijekom tjednih aktivnosti kada je postav otvoren u vrijeme redovitih dežurstva i to utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati – priča predsjednik Udruge Marin Sabolović, koji se sakupljanjem odora i oznaka počeo baviti još kao 18-godišnjak.

Budući da Marin i kolege članovi kod sebe imaju barem još dva puta više eksponata nego što ih mogu trenutačno izložiti, u Udruzi pokušavaju naći veći prostor. U međuvremenu, zbirku i obogaćuju, pa su posebno ponosni što su upravo nedavno konačno nakon dvije godine truda uspjeli dobiti originalnu odoru hrvatske počasne garde ispred Banskih dvora.