Bjelovarski Koestlin u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovao je s dobiti koja je nakon oporezivanja iznosila 4,17 milijuna kuna te se gotovo prepolovila u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, vidljivo je iz nerevidiranog devetomjesečnog financijskog izvješća objavljenog u utorak na Zagrebačkoj burzi.
Pala prodaja
Ukupni prihodi od prodaje iznose 129 milijuna kuna te su manji od lanjskih za sedam posto. Realizacija je pala 11 posto na domaćem i inozemnom tržištu, napominju iz Uprave. Na inozemnom tržištu ostvareno je 60,74 milijuna kuna prihoda od prodaje. Glavna inozemna tržišta na kojima se ostvaruje više od 85 posto inozemnih prihoda su Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Velika Britanija. Unatoč brojnim pritiscima na snižavanje cijena od strane konkurencije, Koestlin nastoji zadržati tržišne udjele razvijanjem proizvoda visokokvalitetnog okusa i nutritivno zdravih sastojaka te redizajnom ambalaže, pojašnjava Uprava.
Ukupni poslovni rashodi iznose 124,85 milijuna kuna i manji su za šest posto u odnosu na prošlu godinu, što je posljedica smanjenja materijalnih troškova koji čine najveći udio u poslovnim rashodima.
Racionalizacija i stabilnost
Koestlin d.d. ima zaposlenih 433 zaposlenika prema kojima podmiruje svoje obveze na vrijeme, napominju iz Uprave, dok prema bankama i dobavljačima ispunjava obveze s relativno malim zakašnjenjem.
– Poslovna politika usmjerena je na racionalizaciju i stabilnost poslovanja te održavanje likvidnosti s ciljem zadržavanja pozicije jednog od vodećeg proizvođača u konditorskoj industriji. Unatoč brojnim pritiscima na snižavanje cijena od strane konkurencije Koestlin d.d. uspijeva zadržati tržišne udjele. Društvo intenzivno radi na održavanju i poboljšanju kvalitete, a dokaz tome su
standardi koje posjeduje: ISO 9001, HACCP, IFS, KOSHER, BRC i GS1 GTC te se i dalje radi na uvođenju novih standarda. Koestlin d.d. je također član Sedex organizacije orijentirane na provođenje etički i društveno odgovornog poslovanja – stoji u pojašnjenju Uprave.