Piše: Vedran Cindrić

U ponedjeljak je svoja vrata nakon više od mjesec dana otvorila Narodna knjižnica ‘Petar Preradović’. Naime, djelatnosti knjižnica zahvatila je prva mjera popuštanja nakon pandemije koronavirusa, što je razveselilo mnogobrojne knjigoljupce, a što potvrđuje činjenica da je u samo prvom danu otvorenja posuđeno čak 600 knjiga.

-Mi kao knjižnica smo zahvaćeni s prvom fazom popuštanja mjera, ali uz stroge epidemiološke mjere kojih se pridržavamo. Dakle, knjige se mogu posuđivati i vraćati, ali pokušavamo organizirati da se ima što manji kontakt među korisnicima – kaže nam ravnateljica Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ Vjeruška Štivić. Dodaje da se knjige vraćaju na način da se na ulazu u knjižnicu ostave u posebnoj kutiji gdje zatim ostaju u ‘karanteni’ 72 sata nakon čega ih knjižničari vraćaju na police.

E- katalog

-Stručnjaci kažu da se virus ne može zadržati duže od 72 sata na koricama, stoga toliko dugo držimo vraćene knjige u kutijama i onda ih stavljamo na police, s tim da ih naravno još i obrišemo alkoholom ili promijenimo foliju. Također, sve zakasnine ne naplaćujemo – pojasnila nam je Vjeruška. Dodaje da se knjige mogu naručiti putem telefona ili mail-a te da ih se onda može preuzeti na pultu knjižnice.

-Telefon i mail najviše koriste mlađi korisnici. Naruče nekoliko knjiga, mi ih onda pripremimo i onda ih oni samo uzmu tako da se što kraće zadržavaju u knjižnici. Ima i onih koji po starom načinu dođu i knjižnicu i traže određenu knjigu, njima preporučujemo da si prije dolaska u knjižnicu zapišu na papir koje točno knjige žele i kažu nam na ulazu, a mi ćemo ih onda što prije pronaći i predati im ih. Inače, omogućili smo korisnicima da mogu posuditi pet knjiga odjednom tako da ne moraju često dolaziti u knjižnicu sve dok epidemije skroz ne prođe – kaže Vjeruška i ističe da je prvog dana nakon otvaranja knjižnice posuđeno čak 600 knjiga.

-S obzirom da ima onih koji vole birati knjige sami, među policama, a to sada neko vrijeme neće moći, predlažemo im da pogledaju da našoj web stranici pogledaju e-katalog u kojem mogu pronaći sve knjige s kratkim opisom sadržaja – zaključila je Vjeruška Štivić.