Piše: Vedran Cindrić

Roman ‘Rock strana bajke’ mlade bjelovarske spisateljice Marijane Dragičević danas je ugledao svjetlo dana. Marijana, koja je inače i magistra arheologije i povijesti napisala je bajkoviti roman od 29 poglavlja koja su nazvana prema pjesmama rock žanra različitih izvođača. Roman je među prvima pročitao cijenjeni hrvatski književnik i akademik Goran Tribuson koji je za roman napisao pozitivan i zanimljiv osvrt. ‘Rock strana bajke’ se od danas može kupiti u knjižari ‘Knjigica – gdje priča počinje’ u Ulici Ivana Viteza Trnskog 1 po cijeni od 70 kuna.

-Roman ‘Rock strana bajke’ sastoji se od 29 poglavlja koja su nazvana prema pjesmama rock žanra različitih izvođača. Sadržaj poglavlja zapravo je playlista od otprilike 50 pjesama koje pomažu pri shvaćanju radnje određenih poglavlja i dijelova poglavlja. Glavni likovi su Adria Doliner i Ellak Sever, a roman započinje urbanom legendom o gradu Mildorfu koji je u početku bio naselje s četiri mlina, a kasnije je prerastao u grad. Legenda objašnjava njegovu klimu koja se mijenja kroz godišnja doba. Tijekom romana Adria i Ellak se druže, zbližavaju, zaljubljuju te pokušavaju saznati zašto si je sestra od Adrie oduzela život. Inače, radnja romana je suvremena, a poneki dijelovi namjerno su napisani da imaju obilježja bajke, ali moderne bajke. Roman je ljubavno – erotske tematike s bajkovitim detaljima koje upotpunjuje glazbeni dio naziva poglavlja – prepričava nam Marijana.

Kaže nam da je i veliki utjecaj na objavu romana imao i Goran Tribuson, jedan od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca.

-Tribuson je 2016. godine na Bjelovarskom kulturnom ljetu imao književnu večer koju naravno nisam htjela propustiti jer od domaćih autora njega najviše cijenim. Na tu književnu večer sam ponesla svoj roman, predala mu ga i zamolila za mišljenje. Nakon mjesec dana mi se javio s mailom kojeg sam s velikim uzbuđenjem otvorila. Napisao mi je jedan poduži mail gdje je pohvalio likove, dijaloge, bajkovite elemente, ali mi je ukazao i na neke dijelove koje bi po njegovom mišljenju možda trebalo doraditi. Bila sam presretna što mi je odgovorio i dao svoje mišljenje i to mi je dalo samopouzdanja da zaista krenem u izdavanje romana – istaknula je Marijana.