Piše: Vedran Cindrić

Bjelovarčanka Marijana Dragičević (31) je arheologinja i kustosica u muzeju, ali njezina velika strast su knjige i pisanje. Kaže da je pročitala nebrojeno velik broj knjiga, a prije nekoliko godina se odlučila napisati roman koji će za dva mjeseca ugledati svjetlo dana. Roman je nazvala ‘Rock strana bajke’ koji se sastoji od 29 poglavlja što u cjelini čini čak 300 stranica. Da njezin književni prvijenac ima zanimljivu priču potvrdio je i Goran Tribuson koji je među prvima pročitao roman te joj uputio pohvale i određene smjernice kako ga učiniti još boljim.

-Od malih nogu obožavam knjige. Prve priče su mi čitali baka i djed, a nakon faze slikovnica prešla sam na čitanje dječjih romana. Djelo zbog kojeg sam najviše zavoljela čitanje je ‘Ronja razbojnička kći’ švedske autorice Astrid Lindgred, kojemu se i danas ponekad znam vratiti, a kada sam upoznala Dostojevskog i posebno njegovo velebno djelo ‘Braća Karamazovi’ potpuno sam postala obuzeta književnošću – prisjeća se Marijana. Kaže da je 2015. godine, kada je čekala obranu diplomskog rada iz arheologije, odlučila napisati roman ‘Rock strana bajke’.

-Sama priprema pisanja romana je trajala duže nego pisanje. Ispisala sam cijelu jednu bilježnicu s pripremama. Okvirno sam napisala i osmislila kakav bi karakter trebao imati glavni junak romana, a zatim i svi ostali. Onda sam morala odrediti njihovo psihičko, fizičko i emocionalno stanje i zatim vizualizirati njihov izgled. Odlučila sam i da svako poglavlje mora imati minimalno 3700 riječi po poglavlju i tek nakon svega toga sam krenula pisati – priča nam Marijana koja nam je malo otkrila i fabulu romana.

Pohvale Gorana Tribusona

-Roman ‘Rock strana bajke’ sastoji se od 29 poglavlja koja su nazvana prema pjesmama rock žanra različitih izvođača. Sadržaj poglavlja zapravo je playlista od otprilike 50 pjesama koje pomažu pri shvaćanju radnje određenih poglavlja i dijelova poglavlja. Glavni likovi su Adria Doliner i Ellak Sever, a roman započinje urbanom legendom o gradu Mildorfu koji je u početku bio naselje s četiri mlina, a kasnije je prerastao u grad. Legenda objašnjava njegovu klimu koja se mijenja kroz godišnja doba. Tijekom romana Adria i Ellak se druže, zbližavaju, zaljubljuju te pokušavaju saznati zašto si je sestra od Adrie oduzela život. Inače, radnja romana je suvremena, a poneki dijelovi namjerno su napisani da imaju obilježja bajke, ali moderne bajke. Roman je ljubavno – erotske tematike s bajkovitim detaljima koje upotpunjuje glazbeni dio naziva poglavlja – prepričava nam Marijana.

Kaže nam da je i veliki utjecaj na objavu romana imao i Goran Tribuson, jedan od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca.

-Tribuson je 2016. godine na Bjelovarskom kulturnom ljetu imao književnu večer koju naravno nisam htjela propustiti jer od domaćih autora njega najviše cijenim. Na tu književnu večer sam ponesla svoj roman, predala mu ga i zamolila za mišljenje. Nakon mjesec dana mi se javio s mailom kojeg sam s velikim uzbuđenjem otvorila. Napisao mi je jedan poduži mail gdje je pohvalio likove, dijaloge, bajkovite elemente, ali mi je ukazao i na neke dijelove koje bi po njegovom mišljenju možda trebalo doraditi. Bila sam presretna što mi je odgovorio i dao svoje mišljenje i to mi je dalo samopouzdanja da zaista krenem u izdavanje romana – kaže Marijana. Dodaje da je urednicu romana pronašla u Beogradu i da će roman izaći za otprilike dva mjeseca.

-Nakladnička kuća je iz Beograda, a urednica je Janja Todorović. Upravo mi se radi i naslovnica knjige i trebala bi izaći za dva mjeseca. Predstavljanje romana u Bjelovaru ću imati na ljeto u Boho parku, a planiram i po ostalim gradovima imati predstavljanja. Veselim se svojem književnom prvijencu, ali mogu otkriti da već imam ideju i za drugi roman – otrkila je Marijana.