Iako mala po kvadraturi, knjižnica bjelovarskog srednjoškolskoga centra zbog svoga opusa knjiga, ali i brojnih društvenih događanja i aktivnosti koje se ondje odvijaju može parirati i puno većim ustanovama tog tipa. Knjižnica je to koja se nalazi u žarištu bjelovarske mladosti, okružena s čak četiri srednje škole, čijim je učenicima na raspolaganju bogat knjižni fond od čak 20 tisuća primjeraka knjiga. Osim lektirnih naslova, korisnicima je dostupna i stručna literatura, kao i knjige za slobodno vrijeme. Premda su srednjoškolci na glasu kao lijeni kada je riječ o čitanju, knjižničarka Tatjana Petrinec uvjerava nas u suprotno. Zajedno sa svojim kolegicama, ona kod svih učenika potiče slobodno čitanje na način da svim učenicima koji to žele pruži prilika da se upišu u Knjigu želja, a potom naručuju nove knjige za njihov posebni mali kutak.

Brojne aktivnosti

– Knjige naručujemo mi knjižničarke, prvenstveno prema popisu iz Knjige želja, a zatim i po našem izboru. Trudimo se pratiti i svjetske i domaće trendove, ali i redovito nabavljati literaturu vezanu uz struku naših školaraca. Knjige naručujemo putem Interneta te u kontaktu s izdavačima – objašnjava Petrinec. Osim ugodnog prostora koji učenici koriste za čitanje, izradu školskih projekata te pisanje domaće zadaće, knjižnica nudi i niz aktivnosti i društvenih događanja poput Noći knjige, Kluba čitatelja, raznih kvizova te knjižničarskog odgoja i obrazovanja za koje nikada ne nedostaje zainteresiranih.

Najčitateljica i voditeljica Iva Žagar

– Uvijek me ugodno iznenade učenici koji sami iniciraju neke projekte i uvijek su zainteresirani za naše ideje. Osim naših internih aktivnosti, ponosni smo i na razne susrete i goste predavače. Posljednji takav susret imali smo 14. ožujka kada nam je Stela Zavišić, inače naša maturantica, predstavila svoju knjigu “Iskra” – kaže naša sugovornica.
Program je tom prigodom vodila Iva Žagar, učenica učenica 3. razreda Hotelijersko-turističke škole, koja je inače proglašena za najčitateljicu školske knjižnice. Iva svoju je ljubav prema knjigama i čitanju razvila u osnovnoj školi kada je nestrpljivo iščekivala svaku iduću lektiru.
-Otkako sam prvi put samostalno pročitala knjigu, privukla me određena neizvjesnost čitanja. Tako ću i danas radije knjigu izabrati prije filma. Najdraže razdoblje za čitanje mi je svakako noć, taman prije spavanja, i to mi je već postala navika – govori mlada Iva. Trenutno najradije čita krimiće i ljubavnu literaturu, a svaki slobodan trenutak provede čitajući, pa tako i odmore kada redovito svraća do školske knjižnice