Bez ijedne riječi objašnjenja predsjednik Ante Topalović prošlog četvrtka „skinuo” je na sjednici Gradskog vijeća s dnevnog reda prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar za nabavku novog projektora. Bjelovarčani su tako ostali uskraćeni za objašnjenje je li se od nabavke opreme odustalo zbog financijskih ili nekih drugih razloga. Prema svemu sudeći, nenadano povlačenju ove točke s dnevnom reda ponajprije treba potražiti u službenom obrazloženju ravnatelja KMC-a, Dubravka Adamovića.

Potrošeno jamstvo

– Uz šestodnevni radni tjedan i 10-13 projekcija tjedno, ukupnoj potrošnji kino opreme treba pridodati i dvogodišnje “raubanje” kada je 2012. godine (dvije godine prije početka rada kina KMC Bjelovara 4. kolovoza 2014.) kupljena kino oprema povjerena na skladištenje prodavatelju. Što je za posljedicu imalo iznajmljivanje kino projektora bez kupčeva nadzora tako da nam je uoči početka rada kina predan već rabljeni i onečišćeni kino projektor (s digitalno zabilježenim fondom radnih sati trajanja filmskoga festivala i potrošenim dvogodišnjim jamstvom), a nakon šest pokušaja i server/poslužitelj čiji serijski broj po teretovnici ne odgovara broju kupljenoga servera, dok je naša lampa iz teretovnice završila kod nama nepoznata makedonskog korisnika – stoji u službenom dokumentu objavljenom uz materijale za sjednicu Gradskog vijeća.

 Sve na račun Bjelovarčana

Ravnatelj KMC-a, među ostalim, navodi kako je sadašnja kino oprema odradila više od 32.500 radnih sati, ali i da je koncem ožujka istekla mogućnost dokupa jamstva. Iz navedenih razloga, stoji u službenom dokumentu, postoji sasvim izvjestan rizik novih, prilično velikih troškova. Drugim riječima, skupocjeni kino projektor dvije godine radio je okolo bez nadzora vlasnika i na račun Bjelovarčana. Osim troškova koji se zasigurno mjere u desecima tisuća kuna, a koji nikad neće biti naplaćeni, bjelovarski filmoljupci ostali su zakinuti i za dvogodišnje jamstvo.

Kako je to uopće moguće?

Ugovor za izgradnju novog bjelovarskog kina tadašnji gradonačelnik Antun Korušec potpisao je u rujnu 2012. godine, a radovi su trebali trajati do svibnja iduće godine. No, od samog početka izgradnju kino dvorane pratila je nesreća, prvenstveno zbog problematičnog izvođača radova, obrta Stipić graditeljstvo. U nabavku kino opreme išlo se upravo kako bi mogla biti isporučena na vrijeme, no kako je kasnio dovršetak izgradnje Kulturnog i multimedijskog centra, u Gradu Bjelovaru nisu imali gdje staviti kupljenu opremu pa su je držali kod dobavljača.

Koalicijski partneri

A, dobavljač ju je prema svemu sudeći koristio bez znanja vlasnika. No, istina o “kino-šlamperaju” vjerojatno i ne bi bila toliko problematična da nije jednog detalja – zamjenik tadašnjeg gradonačelnika Antuna Korušeca bio je današnji predsjednik Gradskog vijeća, Ante Topalović, a i jedan i drugi koalicijski su partneri aktualnom gradonačelniku Dariju Hrebaku. Kako je nabavka nove kino opreme svakako potrebna, za pretpostaviti je da će se prijedlog odluke naći na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća, ali vjerojatno uz bitno drukčije, za Korušeca i Topalovića povoljnije objašnjenje.