BJELOVAR – Nakon samo tri godine postojanja bjelovarski Košarkaški klub Vedi može se pohvaliti sa sezonom na kojoj im zavide mnogi u regiji. Naime, ‘Mali divovi’, kako u košarkaškim krugovima od milja zovu Vedi, ove je sezone u natjecanje startao čak sa svojih pet selekcija od kojih su dvije osvojile naslov prvaka, dok su tri selekcije izborile igranje u regionalnoj ligi. Prvo mjesto u redovnom dijelu natjecanja osvojila je mini basket selekcija M9 i to bez ijedne izgubljene utakmice.

Prvaci su postali i dječaci u mini basket selekciji M11, a prvo mjesto osvojila je i Vedi selekcija pretkadeta M15. Te tri momčadi ujedno su ostvarile pravo igranja u regionalnoj ligi, dok je momčad M13 osvojila treće mjesto, a pretkadeti M17 prvenstvo su završili na četvrtom mjestu.

Trener Velibor Balaban, šef stručnog stožera i uz predsjednika Igora Crnomarića jedan od osnivača Košarkaškog kluba Vedi, više je nego zadovoljan postignutim rezultatima. No, na taj uspjeh gleda sasvim drugačije od ostalih trenera u bjelovarskom sportu.

-Mi smo u Vediju ponosni na naše rezultate. Međutim, za ovaj naš veliki uspjeh prije se može kazati kako je on ‘neuspjeh’. Naime, pa zar nije čudno da klub koji je na sceni tek tri godine postiže ovako sjajne rezultate i to u svim uzrasnim kategorijama? Želim kazati kao ti uspjesi prije svega govore o općem neradu u košarci, a to se odnosi i na ostali dio ekipnog sporta – oštar je bio Balaban koji je dodao.

– Iako su dragi, no, nama u Vediju nisu bitni rezultati. Prije svega bitan je rad, trening i odgoj mladih sportaša koji od malih nogu moraju vrednovati sport, a ne da za poraze krive suce i protivničku momčad. U Vediju svi igrači koji treniraju moraju i igrati – naglašava Balaban.

Brigu o Malim divovima pored Velibora Balabana vode i treneri Ivan Šiprak, Dean Krajinović i Stipe Sabljić. Sve su to školovani košarkaški treneri. Međutim, kako treniranje košarke u mlađim uzrasnim kategorijama nije samo lopta i igra govori i podatak da Vedi usko surađuje s trenericom Marijanom Jurković koja s malim košarkašima provodi treninge joge, a brigu o tehnici tračanja i ostalim atletskim elementima vodi profesorica Nataša Lukić.

Trenutno u klubu imamo 65 igrača i već sad imamo problema s terminima. Kako bi što racionalnije i bolje radili s malim košarkašima u planu nam je angažirati još dva trenera. No, prije svega Bjelovaru je potrebna kompletna reforma sporta jer sadašnji oblik ne donosi ništa dobrog mladim sportašima – naglasio je Balaban.

Šiprak: Struka glavni adut

Osim što je ove sezone postigao sjajne rezultate, košarkaški klub Vedi kompletiran je i što se tiče struke. Naime, pored Velibora Balabana koji je završio Kineziološki fakultet smjer košarka i pored licenciranih Stipe Sabljića i Deana Krajinovića, od nedavno je i Ivan Šiprak vlasnik visoke trenerske košarkaške licence kojom se može voditi čak i Euro liga.

-Na Sportskom veleučilištu u Zagrebu položio sam u klasi profesora Kuterovca i Vanjka. Osim što sam osobno zadovoljan jer školovanje je bilo vrlo opsežno, zadovoljan sam jer sam stekao izuzetno visoku košarkašku licencu, tako da sada punim plućima mogu raditi kao trener – kazao je Ivan Šiprka.