Punih pet mjeseci nakon što su u javnost isplivale teške optužbe o navodnoj neautoriziranoj uporabi kino-opreme za koju su Bjelovarčani izdvojili 1,2 milijuna kuna, o tom problemu raspravljali su i gradski vijećnici, isti oni koji su odobrili kupovinu. Do kakva-takve javne rasprave došlo je na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Ante Topalovića, a nakon poduže rasprave, donesen je zaključak o tome da se za jednu od sljedećih sjednica pripremi izvješće.

Spori i bespotrebni vijećnici

Gradski vijećnici tako su se, barem u ovom slučaju, pokazali kao spori i više-manje bespotrebni, pogotovo s obzirom na razinu optužbi koje su tijekom ljeta razmijenili Dubravko Adamović, sada već bivši ravnatelj Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar i Zlatko Jelačić, predstavnik tvrtke koja je putem javnog natječaja dobila posao nabavke kino-opreme.
Podsjetimo, ravnatelj Adamović u službenom dokumentu postavio je pitanje dvogodišnjeg “raubanja” otkako je 2012. godine, dvije godine prije početka rada kina, kupljena kino oprema povjerena na skladištenje prodavatelju. U tom periodu, ustvrdio je Adamović, kino projektor iznajmljivao se bez nadzora predstavnika Grada Bjelovara te je uoči početka rada kina predan već rabljeni i onečišćeni kino projektor. Navedeno je i kako je kino oprema koja se koristi otkako je KMC počeo raditi, odradila više od 32.500 radnih sati, ali i da je koncem ožujka istekla mogućnost dokupa jamstva. Iz navedenih razloga, naveo je tada Adamović, postoji sasvim izvjestan rizik novih, prilično velikih troškova.

Poduzetnik odbio optužbe

Poduzetnik Jelačić kao predstavnik tvtke LMT d.o.o. koja je KMC-u isporučila kino-opremu odbio je navode o “raubanju” kino-opreme, ustvrdivši kako je isporučena u tvorničkom pakiranju, sa zaštitnim indikatorima koji služe upravo kako bi se spriječio neovlašteni pristup ili rukovanje.

– Predmetni projektor koristi snažnu projekcijsku lampu od 4000W, koja već nakon prvog pokretanja vrlo jasno pokazuje znakove korištenja i tragove tipičnog trošenja za sustave visokog napona, uz točno zabilježen fond sati rada. Bez unesenih osnovnih podataka prilikom prve projekcije, projektor je nemoguće pokrenuti. Za svu digitalnu kino opremu prilikom instalacije i prve projekcije krajnjem korisniku se isporučuju osnovni podaci o opremi pomoću kojih korisnik naručuje filmove od distributera filmova. Takvi podaci moraju se poslati distributeru filmskih sadržaja prilikom svake narudžbe filmova. Prilikom prve narudžbe filmova na novoj opremi, novi komplet opreme se jednoznačno registrira kod svih distributera uz nedvosmisleno povezivanje serijskih brojeva opreme s lokacijom korisnika, prema čemu se i ispostavljaju kasniji računi za naručene filmove, kao i, što je mnogo zahtjevnije i odgovornije, izvještaji za hollywoodske i druge filmske studije – naveo je Jelačić koji je usto izračunao da bi kino-projektor, prema objavljenim podacima, trebao raditi više od 61 sat dnevno, što je, dakako, nemoguće.

Odbijeno produljeno jamstvo

Istaknuo je i kako je KMC-u nakon isteka originalnog jamstva, ponuđen bezuvjetan produžetak jamstva na daljnje 3,5-godišnje besplatno održavanje opreme po principu “no-matter-what” koji podrazumijeva besplatnu zamjenu svih rezervnih dijelova i sve pripadajuće radove održavanja, bez prigovora i bez obzira na način nastanka kvara koju je ravnatelj odbio. Jelačić navodi i kako je kino-oprema preuzeta bez primjedbi, iako je postojala mogućnost aktiviranja financijskog jamstva čija je vrijednost premašivala vrijednost isporučene opreme.