Opcija o kojoj se ovih dana na nacionalnoj političkoj sceni najmanje govori, ali nije posve isključena su novi izbori ukoliko niti jedan ženik ne nagovori na brak najpoželjniju udavaču, MOST nezavisnih stranaka. I pitanje koje se u takvom mogućem raspletu postavlja je kako će izgledati te buduće koalicije i kako bi tu mogla proći Bjelovarsko – bilogorska županija. Trenutačno su u Sabor ušli Vedran Babić SDP, Dario Hrebak,HSLS, te Vladimir Bilek kao zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, ujedno i član HNS-a . ”Tanka” postava koja ne jamči puno utjecaja za ovaj kraj bez obzira tko formirao Vladu. No, bude li novih izbora pitanje je kako bi izgledale liste, posebice Domoljubne koalicije, gdje je posebice unutar HDZ- a bilo puno trzavica zbog dobrih mjesta na listi koja su dodijeljena koalicijskim partnerima.
Mane izašle na svjetlo dana
-Osobno vjerujem da ćemo se dogovoriti i s MOST-om formirati Vladu , a sve drugo su špekulacije. Bude li novih izbora o izgledu lista će se dogovarati na drugim razinama i o tome mi u gradskim organizacijama ne odlučujemo. Ovakve su liste pokazale svoje prednosti i mane, no vjerujem da na koncu neće biti novih izbora – kaže Ante Brkljačić, predsjednik bjelovarskog HDZ-a.
Inače HDZ u Bjelovaru u već godinama nema saborskog zastupnika, a zadnji koji je tome uspio bio je Gordan Jandroković, 2007., kada je HDZ išao sam na izbore i dobio pet mandata. Doduše i Jandroković je tada odmah otišao u izvršnu vlast i odselio u Zagreb.
Ako već nije ušao nitko iz HDZ-a, Bjelovar je dobio zastupnika iz HSLS-a Daria Hrebaka, sa liste Domoljubne koalicije.
-Prognoziram da 99 posto neće biti novih izbora jer bi to bilo neodgovorno i bar na sedam mjeseci zaustavilo sve procese u državi što bi stvarno bilo jako loše. Nemamo vremena za gubljenje i mislim da u Hrvatskoj ima dovoljno političara hladnih glava i da će se uspjeti dogovoriti – kaže Dario Hrebak, te dodaje kako nema bojazni da bi i najgori mogući rasplet, novi izbori, donio nova preslagivanja i Bjelovaru i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji uzeo i to malo zastupnika.
Bolja mjesta domaćim ljudima
-Da do toga i dođe očekujem da bi Domoljubna koalicija dobila još više glasova i da bi na listi bilo više mjesta za ljude iz Bjelovara , kako iz HDZ-a, tako i HSLS-a i HSS-a. Puno je ljudi dalo glas Mostu iako nije bilo nikoga iz Bjelovara i sada se vidjelo da to nije najbolji eksperiment. Građani žele dati glas ljudima iz svog kraja koji će najbolje zastupati njihove interese bez obzira što se radi o Saboru i Parlamentarnim izborima – napominje Dario Hrebak.

U SDP-u spremni na sve
Jedini čovjek koji ne mora strahovati za svoj mandat dođe li do novih izbora je Vedran Babić, šef županijskog SDP-a.
– Bilo bi bolje da je naša županija dobila više zastupnika, no rezultati su kakvi jesu. Pregovori o novoj Vladi idu teško i normalno je da su sve kombinacije moguće. Bude li novih izbora, za SDP je i to dobra opcija budući da smo prema zadnjim ispitivanjima mišljenja građana prestigli HDZ i možemo samo proći bolje. Što se tiče izgleda naše koalicije ne vjerujem da bi tu bilo nekih ozbiljnijih promjena- kaže Vedran Babić.