Sportska disciplina kettlebell osmišljena je po uzoru na kondicionalne treninge ruske vojske, a prije tri godine svoj Kettlebell klub dobila je i Čazma. Sport je to koji tri puta tjedno u Milaševcu, malom mjestu pored Čazme, okuplja četrdesetak članova, muških i ženskih, koje trenira Boris Baborski, ujedno i osnivač kluba. Klub je dobio ime po njihovom najvažnijem i jedinom rekvizitu, kettlebellu, odnosno, girji. Riječ je o kugli za trening s drškom napravljenom od lijevanog željeza. Mnogi je nazivaju i zvonastim utegom, a u posljednje vrijeme sve više se populariziralo njezino korištenje zbog odličnih rezultata koje pokazuje upotreba. Koriste se u sportu u sklopu kondicijskih priprema, ali odabiru ih i rekreativci koji žele poboljšati funkcionalne sposobnosti, vlastitu snagu i izgled.

 Kondicija i snaga

– Kada sam studirao u Zagrebu, prijatelj me pozvao na trening kettlebella nakon kojeg sam bio skeptičan i dugo sam razmišljao zašto sam uopće otišao. Međutim, prošli su i drugi i treći trening i više nisam mogao stati. Kada sam poslije faksa došao u Čazmu, kupio sam nekoliko girja, ali nije bilo dovoljno. Nagovorio sam još neke prijatelje da počnu trenirati i, evo, danas smo dogurali do kluba s 38 članova – prisjeća se početaka Baborski. Nakon nespretnih početaka, članovi su odlučno osnovali udrugu i klub te su danas među rijetkim kettlebell klubovima u državi. Većina ljudi odlučuje se ove treninge zbog poboljšanja zdravstvenog stanja, ponajviše zbog smanjenja boli u leđima, ali i zbog fizički izgled, bilo da se radi o mršavljenju, dobivanju na masi ili samo toniranju tijela.

-Ovo je sport koji ujedinjuje kondiciju i snagu. Cilj je da se unutar deset minuta napravi što više ponavljanja s određenom girjom u određenoj pozi – pojašnjava Baborski, dodajući kako je iznimno ponosan što su izvrsne rezultate u kettlebellu pokazale ženske članice, među kojima prednjače Anita Hinović i Biljana Štajduhar. Obje su već neko vrijeme u klubu, a krenule su kako bi unijele dinamiku u svoju svakodnevnicu.

 Otvorena vrata

– Treninzi jesu naporni, ali takvi i trebaju biti. Osjećaj poslije treninga je nevjerojatan i ovdje se planiramo zadržati što je dulje moguće. Osim toga, ekipa i atmosfera su i više nego dobri, trener odličan a to je također jako važno – objašnjava Anita koja je sudjelovala već na šest natjecanja, dok je Biljana prati sa četiri nastupa. Zanimljivo je da je čazmanski klub, na kojem se god natjecanju pojavi, najmanji. I po broju članova, i po veličini mjesta iz kojeg dolaze. No, to se nikako ne može reći za rezultate koje ostvaruju jer oni su zaista odlični. A takvi bi trebali biti i u budućnosti. Nedavno se čazmanska kettelbell ekipa smjestila u novi prostor u Milaševcu u kojem, kažu, mjesta ima i za nove članove. Stoga su njihova vrata, za sve koji se žele okušati u ovoj rijetkoj sportskoj disciplini, poručuju, širom otvorena.