BJELOVAR/KRIŽEVCI Iako se možda puno ne priča o tome, ali brojke mnogo toga govore. Naime, godišnje policija evidentira oko tisuću osoba zbog skitnje i prosjačenja, a nedavno se upravo zbog prosjačenja pokrenuo ozbiljan represivni mehanizam koji je završio pravomoćnom presudom.

Dakle, novčanom kaznom od 762 kune na Prekršajnom sudu u Bjelovaru kažnjena je 37-godišnja Bjelovarčanka koja je u srpnju prošle godine zatečena kako prosi u Križevcima. Ova je žena u poslijepodnevnim satima posljednjeg dana srpnja prošle godine pokucala na vrata obiteljske kuće u Križevcima, a kad joj je vlasnica otvorila, 37-godišnjakinja ju je zamolila za novac i hranu. Vlasnica joj se smilovala i udijelila joj deset kuna, no netko od susjeda pozvao je policiju. Na mjesto događaja odmah je i stigla policija, koja je 37-godišnjakinju prijavila zbog narušavanja javnog reda i mira prosjačenjem te joj oduzela tih deset kuna koji su kasnije uplaćeni u državni proračun.

Kako se optužena nije pojavila na raspravi pred sudom, dežurni sudac odlučio ju je kazniti novčano pošto je na temelju lažnog prikazivanja svog imovinskog stanja prosjačila. (vec)