BJELOVAR – Bjelovarsko kazalište danas slavi svoj 21. rođendan. Tom prigodom razgovarali smo s Margaretom Fabičević, jednom od osnivačica kazališta i dugogodišnjom uspješnom voditeljicom mladih kazalištaraca čiji je iznimno kvalitetan rad nedavno prepoznala struka i dodijelila joj vrijedno priznanje, nagradu ‘Zvjezdana Ladika’ za najbolji dramsko – pedagoški rad.

-Danas nam je rođendan i moram reći da smo u ovih 21 godinu mnogo toga napravili. Iako smo amatersko kazalište slobodno mogu reći da smo mi preskočili rampu tipičnog amaterizma. Svake godine sve više napredujemo, a dokaz tome je i da smo ove godine odigrali čak 120 predstava i osam premijera. Također, prosječno radimo tri predstave tjedno, a probe imamo svaki dan. To su strašno velike brojke – otkriva nam Fabičević. Kaže da su ove godine sudjelovali na 14 festivala te da su uvijek rado pozvani na sve strane naše zemlje.

Jedni od najbolji u državi

-Imamo šest kazališnih i jednu lutkarsku sekciju, a svake nedjelje u u 17 sati održavamo predstavu za djecu. Najčešće su to naše predstave, ali često zovemo i goste sa svojim predstavama iz drugih gradova – kaže nam Fabičević. Dodaje da često organiziraju lutkarski kolaž na kojeg zovu lutkare iz cijele regije, a na njima vodi radionice bjelovarski glumac i lutkar Goran Smoljanović.

-Ove godine po osmi put smo organizirali Komedija fest, a od prvog dana sudjelujemo na Noći kazališta. Sada tu manifestaciju prati 54 grada u državi, a mi smo bili jedni od prvih koji su krenuli s tom pričom. Bilo je i slučaja kada je za vrijeme Noći kazališta jedan dio naših glumaca gostovao u Zelini, a dugi dio je bio kod nas u kazalištu – prepričava nam Fabičević. Također kaže da često gostuju diljem Hrvatske za što posebno zahvaljuje Gradu Bjelovaru i Županiji koji im puno pomažu.

-Imali smo i puno nagrada i nominacija. Svakako treba izdvojiti nominaciju na državnom festivalu za najbolju predstavu i režiju našeg kazališnog komada ‘Stvaran svijet oko mene’. Zaista smo u samom vrhu hrvatskog amaterskog kazališta. Imamo kontinuitet i ne popuštamo u kvaliteti, ali naravno da su nam potrebna veća ulaganja jer kostimi, koreografije nisu jeftine – naglašava Fabičević. Dodaje da im nije cilj svarati glumce iako su iz Bjelovarskog kazališta izašla danas glumačka imena poput Ivana Ožegovića, Ognjena Milovanovića, Erne Rudnički, Antonija Jakupčevića i Gorana Smoljanovića.

-Ove godine je naša Ana Perković upisala dramaturgiju što je iznimo teško. Primaju ih možda četiri ili pet na razini cijele države. No, nama je cilje da djeca provode kvalitetno vrijeme u kazalištu te da nisu na ulici. Nakon rada u našem kazalištu puno kvalitetnije i samouvjerenije prezentiraju svoje znanje u bilo kojoj sferi poslovanja i života. Također, učenici koji izađu iz Bjelovarskog kazališta kasnije su puno slobodnija u komunikaciji. To je ono što nas veseli i čemu stremimo – zaključila je Fabičević. (V. Cindrić)