Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Nakon gotovo tri mjeseca Nacionalni stožer civilne zaštite od ponedjeljka (15. veljače) dopušta ugostiteljskim objektima prodaju kave i ostalih pića za van. Bjelovar ima iznimno veliki broj ugostiteljskih objekata i na nacionalnoj razini poznati smo kao ‘grad kafića’ stoga smo razgovarali smo s pet bjelovarskih ugostitelja koji su nam otkrili da li planiraju ‘otvoriti’ svoje kafiće ili će pričekati još blaže mjere i toplije vrijeme.

-Neću otvarati kafić u ponedjeljak. Mislim da je to neisplativo i previše sam novaca uložio u svoj prostor da sada prodajem kavu kao da sam kiosk. Ne želim ni maltretirati svoje konobare da stoje cijeli dan za par prodanih kava. Osim toga, rekli su da će hladno vrijeme biti i idući tjedan i ne idem u to. Kada dopuste rad terasa onda ću raditi – kazao nam je vlasnik popularne ‘Sinatre’ na gradskom korzu Matko Ćurić.

Darko Čani, vlasnik ‘Time’ kafića na korzu pak kaže da će otvoriti svoj caffe bar.

-Jutros sam razgovarao sa svojim konobarima i zajedno smo odlučili da ćemo raditi. Mislim, tražili smo od Stožera da nam barem dopuste prodaju kave za van i sada kada smo to dobili da kažemo da nećemo? Naravno da nećemo financijski profitirati, ali evo i konobari mi kažu da im je dosta kuće i neka se konačno nešto barem malo pokrene. Radit ćemo od 8 ujutro do 8 navečer pa ćemo vidjeti. Vidimo i da je hladno i još mnogo toga nam ne ide u prilog, ali neka se barem nešto malo pokrene – kazao nam je Čani.

Igor Gašparović vlasnik je popularnog caffe bara ‘Alka’ kraj gradske tržnice koji kaže da neće u ponedjeljak otvoriti svoj ugostiteljski objekat.

-U ponedjeljak sigurno neću otvoriti, a u narednom periodu ću vidjeti. Pričekat ću ili bolje vrijeme ili da nam dopuste rad na terasi. Ja kod sebe radim kao konobar i da otvorim ne bi sada imao vremena još i policajca izigravati i govoriti ljudima da mi se ne okupljaju na terasi jer kazne su rigorozne. Osim toga, jako je hladno i čitam da će se takvo vrijeme nastaviti stoga ne znam baš da se ljudima i da kupovati pića i stajati ili šetati s njima po vani. Za sada ne otvaram, a dalje ću vidjeti – kazao je Gašparović.

Zoran Matić, vlasnik caffe bara ‘Story’ nam je rekao da u ponedjeljak otvara svoj kafić.

-Ma neće tu biti nikakvog profita, ima nas ugostitelja puno i to će se razvodniti, osim toga hladno je i ne smije se ni terasa koristiti. Ali, skoro tri mjeseca ništa ne radimo pa idemo se barem malo pokrenuti iliti zagrijati i uhodati opet za vrijeme kada nam dopuste rad na terasama – kazao je Matić.

Franjo Božić, vlasnik ‘Oke’ na gradskom korzu kratko je izjavio da od ponedjeljka kreću s prodajom pića za van.