Red koji se proteže sve čak i izvan hola bjelovarska bolnice u kojem se obavlja centralni upis pacijenata bio je slika koja je dočekala sve one koji su se proteklog petka došli upisati na pregled liječniku. Iako su mediji o tom problemu koji se ponavlja iz mjeseca u mjesec pisali još prije dva mjeseca, a iz bolnice su najavili promjene, kaos se nastavlja. Pacijenti su uglavnom očekivano ogorčeni i ističu kako je to ispod svakog dostojanstva.

 Ovo je strašno

-Čekam u redu kako bih se upisala za kontrolu kod fizijatrice budući da imam problema s kralježnicom. Bila sam na vježbama, a sada trebam vidjeti kakvo je stanje i što dalje s terapijom. S obzirom na moje zdravstveno stanje, višesatno stajanje u redu mi nikako nije opcija. Došla sam se upisati u 6.45, sada čekam već gotovo sat i pol i pitanje je hoću li uopće doći na red. Naime, ovo mi je već treći put ove godine da se dolazim upisivati i imala sam iskustva s tim da mi kažu “Kvota je popunjena, možete ići kući”. Svi smo mi tu ljudi s nekim tegobama. Nitko od nas nije došao na ples i zabavu, a što se ovdje događa? To je ispod svakog ljudskog dostojanstva. U današnje vrijeme bi sve trebalo ići kao po špagi, no daleko je to od toga. S druge stane, da slučajno ne uplatite svoj doprinos na vrijeme, odmah vas nađu. Svi mi plaćamo zdravstvo i trebamo dobiti adekvatnu uslugu, a sada kada nam je teško, moramo to reći kako bi se nešto promijenilo. Ravnatelj Ali je danas došao ovdje, vidio kakvo je stanje i razdvojio redove za ortopediju i fizijatriju tako da je sada red manji. Prije toga je bio vani skroz do dolje, a to je strašno – kaže 65-godišnja Anđelka Šogarić. Ljutnju ne skriva ni Đuro Križan iz Samarice koji napominje kako čeka od sedam sati ujutro kako bi se upisao za pregled kod fizijatra zbog bolova u ramenu.

 Upisi svakog dana

-Došao sam se upisati još prije dva tjedna pa su mi rekli da dođem 16-og. Ja dođem 16-og i sada je pitanje hoće li mi reći da više nemam mjesta i da dođem za mjesec dana. Prvo moram čekati da se upišem, a onda i da zaista dođem na red kod liječnika, a rame me toliko boli da ne mogu spavati. Osim toga, Samarica je od Bjelovara udaljena 30 kilometara i nije mi lako samo tako doći da ne bih ništa obavio. Čovjek ima osjećaj da nas vozaju kao male majmune, a upravo bi na ovdje u bolnici trebali pomoći – nezadovoljan je Križan. Iz nekoliko desetaka kilometara udaljenog sela proteklog se petka došla upisati i 73-godišnja Đurđica Bajević.

-Ja sam iz Lasovca, a dovezla me susjeda koja je išla na posao, no kako ću kući još uvijek ne znam. Valjda ima nekakav autobus. Nije mi lagano ovdje stajati jer me sve boli. Sada prvi put idem fizijatru, a moram priznati da me ovako dugačak red za upis pomalo iznenadio. Ipak, nisam ljuta jer valjda ovako mora biti. Bilo bi puno bolje kada bi se pronašlo neko bolje rješenje da ne moramo ovoliko čekati. Trebao bi biti još koji šalter jer ovdje dolaze stariji i bolesni i nije nam lako samo tako satima čekati u redu samo da dobijemo termin kod liječnika – pomirljivo kaže baka Bajević. Pomirljivi ton ima i ravnatelj bolnice doktor Ali Allouch koji napominje kako je došlo do nesporazuma.

-Unazad dva mjeseca prekinuli smo staru praksu kada smo pacijente upisivali jednom mjesečno i sada se pacijenti mogu upisati svakoga dana ako ne žele birati liječnika. Oni koji žele ići točno određenom liječniku i dalje će morati dolaziti na upis nakon što se napravi raspored za sljedeći mjesec, a to je onda jedan dan u mjesecu. Također, osim osobnog upisa na šalteru centralnog upisa ili nam samom odjelu, moguće je upisati se telefonom, mailom i faksom pa nema potrebe za stvaranjem ovakvih dugačkih redova. Treba vremena da se uhoda nova praksa pa više neće biti ovakvih nespretnosti – napominje doktor Ali.