Erste banka prošlog utorka donirala je Odjelu oftalmologije 76 tisuća kuna na nabavku Sinoptofora, uređaja izrazite važnosti u dijagnostici i liječenju dječje slabovidnosti (ambliopije) uzrokovane strabizmom. Zahvaljujući spomenutoj donaciji, roditelji slabodvidnih mališana svoju djecu ipak neće morati na terapije voditi izvan Bjelovara. Neće, dakle, morati uzimati slobodan dan na poslu, trošiti dragocjeno vrijeme i novac, a dobro će proći i osiguravateljske kuće koje su dužne isplatiti troškove putovanja. O koliko velikim uštedama je ovdje riječ, ponajbolje svjedoči podatak da se terapije održavaju 40 puta godišnje. Zahvaljujući donaciji Erste banke, maleni pacijenti i dalje će se liječiti u bjelovarskoj bolnici.

Očuvanje zdravlja
Rezultat je to neočekivanog uspjeha inicijative djelatnika i voditelja Oftalmološkog odjela koji su početkom ožujka petu godinu za redom održali akciju Tjedan oftalmologije. Obilježile su ga stručna predavanja, besplatne medicinske usluge, predstave Bjelovarskog kazališta i nastup KUD-a Golub u Domu kulture. Ove godine upriličeno je i prvo bjelovarsko gostovanje Kazališta slijepih i slabovidnih osoba “Novi život” s predstavom “Jučer sam se sjetio plave”. S obzirom da se novac prikupljao putem dobrovoljnih donacija, prikupljeni iznos bio je daleko od potrebnih 80-ak tisuća kuna, no pokazani entuzijazam, trud i plemenitu namjeru medicinara u konačnici su prepoznali u Erste banci.

– Iako Erste banka tradicionalno pomaže Opću bolnicu Bjelovar, ova je donacija svakako vezana za djelatnike Odjela oftalmologije i voditelja tog odjela od kuda je i došla sama inicijativa. Banka je na ovaj način, odnosno donacijom sredstava za kupnju uređaja, podržala njihov hvalevrijedan projekt – pojasnili su nam iz službe za odnose s javnošću Erste banke. Goran Belošević, direktor Regionalne direkcije, dodao je pak kako Erste banka donatorskim aktivnostima želi poticati projekte i aktivnosti koje pridonose boljem i kvalitetnijem življenju u okruženju, a osobito očuvanju zdravlja te prevenciji bolesti.

– Nadamo se da će ova donacija omogućiti građanima Bjelovara i regije još bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu – istaknuo je Belošević povodom dodjele donacije. Osim što kontinuirano pomaže udruge i značajne projekte Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, Erste banka godinama njeguje i suradnju upravo s Općom bolnicom Bjelovar, kojoj je ranije donirala sredstva za nabavku EEG aparate s kamerom za Odjel pedijatrije te podržala kupnju prenosivog ultrazvučnog aparata za potrebe kirurških djelatnosti.