Kada započnete šetnju nogostupom u Pakračkoj ulici, neposredno prije nego što dođete do prozvodnog pogona tvrtke Hittner, obavezno pogledajte lijevo i desno, ali i ispred sebe, jer ćete u suprotnom nosom “poljubiti” stupove javne rasvjete. Od četiri postavljena stupa, jedan je čak uspio završiti na zelenoj površini, dok preostala tri, iako je između posađenih stabala sasvim dovoljno mjesta, prkoseći stoje nasred nogostupa, primoravajući pješake na svakodnevno provlačenje u malenom prostoru između stupova i parkiranih vozila.

Nije pošteđena ni Križevačka cesta

Tijela javne rasvjete zabijena posred nogostupa možete primijetiti i na Križevačkoj cesti, a vjerojatno i na još nekim lokacijama u Bjelovaru, pa Pakračka ulica svakako nije jedinstvena po neobičnom arhitektonskom izričaju.
No, kao i u svakoj apsurdnoj hrvatskoj situaciji, postoji logično objašnjenje. Naime, javna rasvjeta postavljena je zbog potreba poduzeća Hittner nekoliko godina prije nego što je izgrađen nogostup.

Logika apsurda

A kada je građen nogostup, prema projektnoj dokumentaciji, prolazio je usred nogostupa. Kako to već biva, projektnu dokumentaciju, zbog prevelike birokratizacije, nije bilo moguće mijenjati jer bi na taj način i sami radovi bili odgoeđeni na nekoliko mjeseci, a možda i godina. S druge strane, izmještanje stupova javne rasvjete i provlačenje nove električne mreže previše bi koštalo.