Od srpnja pa sve do listopada traje sezona ambrozije. Koncentracija njezine peludi trenutno je visoka što znači, pojašnjava Ana Maturanec sa Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, da će sve alergične osobe imati određene tegobe.

-Još nekoliko tjedana cvatnja ambrozije će biti na vrhuncu. Vrijeme je izrazito pogodno. Smanjenje koncentracije peludi očekujemo u drugoj polovici rujna, a period mirovanja, ovisno o vremenskim uvjetima, obično započinje u listopadu – kazala je Maturanec.

Simptomi alergije

Pri tome je pojasnila kako su uobičajeni simptomi alergijskog rinitisa učestalo kihanje, šmrcanje, začepljeni nos, svrbež, peckanje i suzenje očiju.
-Međutim, kod osoba koje boluju od sezonskog alergijskog rinitisa moguća je i pojava lokaliziranih oralnih simptoma nakon konzumacije određenog svježeg voća, povrća i orašastih plodova kao što su bockanje i žarenje u ustima neposredno nakon kontakta s hranom te svrbež usne šupljine i ždrijela. Ti simptomi se mogu javiti u bilo koje doba godine, a posebno u vrijeme cvatnje alergenih biljaka, odnosno, u ovom slučaju ambrozije – pojasnila je Maturanec napominjući kako je ambrozija vrlo invazivna biljka koja se širi velikom brzinom i koja se teško suzbija.

-Pelud ambrozije se stvara u izrazito velikom broju, vjetrom se vrlo lako rasprostranjuje na velike udaljenosti, a negativno utječe na sve veći broj ljudi. Pravovremeno uklanjanje ambrozije i to prije perioda cvatnje najbolje pomaže u usporavanju širenja te biljke i lokalnom smanjenju koncentracije peludi u zraku – kazala je Maturanec. No valjda znati i da je u Hrvatskoj na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, a nje su se obvezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, okućnica, vrtova, livada, šuma i drugih površina. Međutim, njezinu provedu je teško nadzirati pa u praksi ima dosta napuštenih površina koje su pogodne za rast ambrozije. Kada je pak riječ o javnim površinama na našem području, kazala je Maturanec, one se redovito održavaju košnjom pa tu nema bojazni od pojave ambrozije.

Što učiniti?

Bez obzira na to, sve osobe kojima ambrozija stvara alergijske reakcije svakako si određenim ponašanjem mogu same puno pomoći kako bi što lakše podnijele doba godine kada je cvatnja ambrozije na vrhuncu.
-Osjetljivim osobama se savjetuje izbjegavati odlazak u prirodu za sunčanog i vjetrovitog vremena. Po mogućnosti bi trebalo boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Također, trebalo bi izbjegavati provjetravanje prostorija u jutarnjim satima kada je najveća koncentracija peludi, već bi to trebalo činiti popodne i predvečer. Osim toga, u prirodi bi trebalo boraviti popodne, kao i poslije kiše jer je upravo tada najmanja koncentracija peludi u zraku. Kada se vratimo kući iz vanjskog prostora, svakako bi trebalo oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odjeću. Isto tako, rublje ne bismo trebali sušiti na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi. Trebalo bi i izbjegavati konzumaciju namirnica koje izazivaju slične alergijske reakcije kao što su lubenice, dinje, banane, tikvice, krastavci, bundeve ili, recimo, čaj od kamilice. Također, trebali bismo četkati i prati kućne ljubimce budući da i oni skupljaju pelud. I na kraju, treba naglasiti kako je vrlo važno redovito uzimati terapiju koju je propisao liječnik te svakodnevno pratiti peludnu prognozu i njoj prilagođavati svoje aktivnosti – savjetovala je Maturanec napominjući kako svake godine sve više ljudi osjeća tegobe koje uzrokuje cvatnja ambrozije budući da se ova biljka širi, ali i kako simptome alergije možemo razviti u svakoj životnoj dobi.