Kada se 2013. godine pronijela vijest kako ćemo na tragu dobrih običaja Europske unije morati mijenjati i osobne iskaznice, građanima je zbog takve novotarije i dodatnog udara na džepove, pao „mrak na oči“. No, nakon stupanja na snagu novoga Zakona o osobnim iskaznicama u lipnju 2015. javnosti je dodatno pojašnjeno kako „ne postoji obveza zamjene trenutačno važećega identifikacijskog dokumenta, sve do isteka roka važenja“. Dakle, građani ne moraju, ali ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu, za onu elektroničku.

Prekoračeni rokovi

No, zakonska olakšica mnogima očito nije dovoljna. Dobar dio građana naime, ne samo da nije zatražio elektroničku iskaznicu prije vremena, već dobrano zaboravlja pravodobno zatražiti novu osobnu, nakon isteka one stare. Kako je broj onih koji su zaboravili da im je u džepu osobna iskaznica koja odavno ne vrijedi očito prevršio svaku mjeru tolerancije, potvrdio je i nedavni apel Ministarstva unutarnjih poslova svim građanima s prebivalištem na području Republike Hrvatske starijima od 18 godina da provjere imaju li važeću osobnu iskaznicu.
Kako je navedeno u priopćenju, uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je da velik broj građana posjeduje osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja. Kao podsjetnik, istaknuto je kako su zakonom propisane i prekršajne odredbe među kojima je i novčana kazna u iznosu od 500 kuna ako se u roku od petnaest dana od isteka prethodne osobne iskaznice ne podnese zahtjev za izdavanje nove.

 Zaboravljivi Bjelovarčani

U bjelovarskoj Policijskoj postaji potvrdili su za Bjelovarac kako je tijekom 2016. izdano čak 13.734 osobnih iskaznica te 5.844 tijekom ove godine. Premda je riječ o velikim brojkama, čini se kako Bjelovarčani nimalo nisu izuzeti iz goleme skupine hrvatskih građana na koje se odnosi nedavni podsjetnik MUP-a. Naime, već u prva četiri mjeseca 2017. godine, bjelovarska je policija ispisala 17 prekršajnih prijava vezanih uz Zakon o osobnoj iskaznici.

– Najčešće se radi o prekršaju iz čl. 16 , kada osoba nije prijavila nestanak osobne iskaznice, a takvih je od ukupne brojke čak 12 – navodi se u priopćenju.
Stoga se nameće zaključak kako Bjelovarčani u većini ipak vode brigu o roku trajanja osobne iskaznice, ali zato vrlo često zbog nesmotrenosti netragom bez njih ostaju. Naime, samo u pet mjeseci ove godine, u bjelovarskoj policijskoj postaji zabilježeno je 155 gubitaka osobnih iskaznica.