Nakon ljetne borbe sa stršljenima i osama, hladniji jesenski dani donijeli su nam nove neprijatelje. Ovoga puta riječ je o smrdljivim martinima koji, u borbi za opstanak, ulaze u naše kuće i stanove, a mi dobivamo dojam da na jednog kojeg smo uspjeli izbaciti iz svojih domova, dolazi nekoliko novih. Jedan od načina kako si možemo olakšati svakodnevicu svakako je postavljanje zaštitnih mrežica na prozore i vrata, no dobra vijest je da postoje i sredstva kojima ih je moguće tretirati.

Profesionalna sredstva

-Smrdljivi martini probleme stvaraju već godinama, a mi ih tretiramo profesionalnim sredstvima koja su vrlo učinkovita. Sada ih ima jako puno zbog vanjskih vremenskih uvjeta koji im ne odgovaraju. Ulaze u kuće i stanove, a vole, recimo, i kutije za rolete i druga skrovita mjesta koja su im idealna za razmnožavanje – pojašnjava Miroslav Škarda, direktor tvrtke koja se bavi dezinsekcijom, deratizacijom, dezinfekcijom i dezodoracijom, dodajući kako nam unazad desetak godina probleme stvaraju zeleni smrdljivi martini, no kako smo nekada u našim krajevima imali one smeđe boje. No bez obzira na boju, najvažnije da je za martine ima lijeka i da se protiv njih možemo boriti, uz pomoć stručnjaka, uz vrlo pristupačne cijene.

-Dovoljno je pošpricati prozore i vrata u kuće i stanove. Sredstvo je učinkovito i djeluje otprilike 45 dana, no recimo ne djeluje na jajašca – kaže naš sugovornik.

Prirodni lijek

Inače, kako i sam njihov naziv kaže, smrdljivi martini ispuštaju negugodan miris i to onda kada se osjećaju ugroženo. Stoga, ako ih želite ukloniti iz svojih domova, nemojte ih dirati golim rukama, već ruke zaštitite jednokratnim rukavicama. Nemojte ih stiskati kako biste izbjegli ispuštanje mirisa kojeg se teško riješiti. Usto, pretražujući Internet naći ćete na čitav niz narodskih recepata protiv smrdljivih martina, a mi donosimo one najčešće. Osim toga, postoji i ona stara narodna “Kad smrdljivi martin uđe u kuću, bit će novca” pa razmislite želite li ih se uopće riješiti.

-Smrdljivi martini ne vole miris mente. Iskoristite svježe listiće, natrgajte i stavite u posude u blizini ulaza u dom. Ako imate eterično ulje mente, u kombinaciji s vodom napravite domaći sprej i njime poprskajte sva mjesta koja bi smrdljivim martinima mogla poslužiti za ulaz u dom. Ne vole ni miris češnjaka pa ga nasjeckajte u posudu, kako bi ispustio aromu i postavite po stanu. Poprskati ih se može i kombinacijom sapuna i vode. Baš kao i mnogi drugi kukci, smrdljivi martini vole žutu boju pa im postavite žute mamce u dvorištu kako biste pokušali spriječiti njihov ulazak u vaš doma – samo je dio savjeta uz pomoć kojih se možete pokušati riješiti smrdljivih martina. (im)