Veliki manjak sezonskih radnika očito više nije samo problem na Jadranu. Ovih dana na bjelovarskom Zavodu za zapošljavanje vlasnici kafića u okolici oglasili su možda nikad više poziva za zapošljavanje u ugostiteljskim zanimanjima. Samo se konobara traži više od 30. Od početka travnja osobu koja zna s gostima, komunikativna je i spretna, a prije svega jako zainteresirana za posao, traže i u “Ritmu grada”. Poslovođa Vanja Čale svjedoči kako je radnika tog profila i kvalifikacija gotovo nemoguće naći.

Ne privlači ih ni dobra plaća

– Niti plaća za naše prilike nije mala. Ne radi se do kasno, pa samim time nema niti natezanja s problematičnim gostima i sličnoga, što ljudi obično navode kao otežavajuću okolnost u našem poslu. No, svejedno, radnika nema ni za lijek. Bio sam i na Zavodu za zapošljavanje, ali su mi i tamo potvrdili da ću ih teško naći – priča Čale. Još jedan bjelovarski ugostitelj s korza osjetio je što znači tražiti konobare. Srećko Koljić dugo je u tom poslu i iskustvo ga naučilo, kaže, da potrebu za dodatnom radnom snagom mora početi oglašavati ranije.

– Svake sezone susretali smo se s istim problemom. Zbog toga smo u potragu za novim radnicima odlučili krenuti već u prvom mjesecu i tako smo ove godine nekako uspjeli doskočiti ovoj teškoći. No, problem je stvarno veliki i provlači se već godinama – ističe Koljić. Zašto i ono malo kvalificirane radne snage radije odlazi par mjeseci na more, umjesto da svih 12 radi u svome gradu, ugostiteljima je neobjašnjivo. Pogotovo kada je riječ o kafićima u bjelovarskom središtu, koji, tvrde vlasnici, osim što dobro plaćaju, nude i odlične uvjete rada.

Da se problemu ne treba pristupati samo s jedne strane uvjerava pak v.d. predstojnica Zavoda za zapošljavanje Ružica Hrga. Istina je da nezaposleni čekaju sezonu i rad na moru, da kvalificirane radne snage manjka, ali u toj branši uočene su i neke druge okolnosti, poput velike fluktuacija radne snage.

 Nedostatak interesa

– Ugostiteljski radnici u pojedinim lokalima se zaposle i brzo odlaze, znači događa se i česta izmjena radnika. Najveći problem je i nedostatak interesa, ali i uvjeta rada pogotovo u kafićima izvan Bjelovara, više je tu elemenata zašto je situacija takva – objašnjava Hrga. Zašto pak vlasnici ne mogu naći trajnije rješenje, kaže, ne bi htjela nagađati, ali podvlači da jedini razlog sigurno nije odlazak na sezonske poslove, nego i općenita situacija u ugostiteljstvu.