Početak sezone grijanja 50 stanara bjelovarskog nebodera moglo bi, za razliku od prethodnih, dočekati s nešto više osmijeha na licima, i to ponajprije zahvaljujući vlastitoj odluci kojom dodatnim ulaganjima kane smanjiti dosadašnje visoke račune. Prema već poznatom obračunu temeljenom na veličini stana, mjesečni izdaci su u prosjeku iznosili visokih 600 kuna, što je prije nekoliko mjeseci upalilo znak za uzbunu i poduzimanje koraka u dokidanju dosadašnjeg sustava grijanja. Pri tome, predstavnik stanara Predrag Vuglić pojašnjava kako je ishodište problema stara kotlovnica smještena u zgradi Gospodarske komore iz koje su se donedavna grijali, ne samo poslovni prostori, već i stanovi iste zgrade u Preradovićevoj ulici.

Stanarska solidarnost

-Kotlovnica je u pogonu od 1970., a neboderska podstanica 1975., što istodobno ocrtava i stanje tih postrojenja, a troškovi su bili podijeljeni u ravnomjernim iznosima. No, odvajanjem Komore iz sustava, veći dio troškova opskrbe bi trebali platiti stanari nebodera i stoga uz 75-postotnu podršku žitelja uzimamo ovu problematiku u vlastite ruke. Uz suradnju s upraviteljem zgrade, Bemingom, iz stambene pričuve s 42 tisuće kuna financiramo projekt gradnje nove kotlovnice, ali smo već u startu naišli na problem jer još uvijek nema raspisanih natječaja za sufinaciranje ovakvih projekata – kaže Vuglić.

No, ni to nije pomutilo stanarsku istrajnost, pa je ipak sklopljen ugovor s jednom zagrebačkom tvrtkom koja će po sistemu „ključ u ruke“ do 15. listopada obaviti sve potrebne radove na odvajanju i izgradnji nove kotlovnice za 960 tisuća kuna, čemu valja dodati i ugovorenu sanaciju krovišta te etažiranje zgrade, pa u konačnici vrijednost svih ulaganja iznosi 1,1 milijun kuna.

 Dobra računica

-Mnogima će se ova brojka učiniti vrtoglavom, ali naš izračun potvrđuje kako je riječ o isplativom ulaganju. Naime, na ukupni iznos podignut je kredit s 10-godišnjim rokom otplate koji će stanari vraćati u ratama od 200 kuna, što ustvari odgovara i smanjenju troškova za grijanje. Tek nakon otplate mnogi će osjetiti vrijednost ovog ulaganja. Dio pripremnih radova na postavljanju nove kotlovnice koja će zbog nekih zakonskih propisa biti instalirana na krovu nebodera je već obavljen, a svim stanarima nakon prvih računa ostaje usporedba s prijašnjima, nakon čega bi se svi trebali uvjeriti u opravdanost ove isključivo stanarske investicije – zaključuje Vuglić. (čr)