Iako nas je ovo ljeto podarilo gotovo pa pasjim vrućinama koje nas potiču na razmišljanje kako dnevne aktivnosti smanjiti na minimum i zatvoriti se u klimatizirane prostore, neki nisu te sreće da si to mogu priuštiti. Njihov posao se odvija na otvorenom neovisno o vremenskim prilikama pa smo ovoga puta odučili preispitati trojicu ljetnih heroja kako se nose s visokim temperaturama.
Prvi na listi nam je bio Denis Borković, zaposlenik velikogrđevačkog Vodovoda d.o.o. kojeg smo uhvatili u radovima postavljanja novog priključka za vodu u Velikoj Pisanici.

Zima gora od ljeta

-Iako sam sada u grabi, moram priznati da ovdje nije ništa bolje nego gore. Možda je čak i gore jer me grije odozgo, a ovdje u rupi baš i nema previše mjesta ni zraka. No u Vodovodu radim već 11 godina pa sam se kroz vrijeme navikao na različite poslove. Zimi je možda čak i gore budući da je voda hladnija, a i blato je problem. Ovako si pokušam naći malo hlada kako bih predahnuo jer čovjek si mora olakšati kada su ovako visoke temperature – kaže naš sugovornik napominjući kako je glavna “hitna pomoć” za rad na otvorenom u ljetnim mjesecima dovoljna količina tekućine.
-Posao se mora odraditi. Neki dani su lakše, a neki teži. S obzirom na ovogodišnju sušu, imamo i dosta radova na priključcima što znači rad na suncu. No, moramo biti spremni za to. Bitno je da uzimamo dovoljno tekućine kako bismo nadomjestili sve ono što smo izgubili. Ljeto ionako brzo prođe pa brzo dolazi jesen koja ipak ima malo pristojnije vremenske uvjete – zaključuje naš prvi sugovornik.
Na otvorenom radi i Josip Jelušić kojeg smo uhvatili na krovu jedne obiteljske kuće u Severinu gdje je sa svojim zaposlenicima radio na poslovima zamjene krovišta.
– Ovaj posao radim 20-ak godina tako da sam naviknut na različite vremenske uvjete. Naime, moja firma radi tesarske, stolarske i krovopokrivačke radove, a ovi zadnji su vjerojatno i najteži ljeti – kaže Jelušić napominjući kako, unatoč visokim ljetnim temperaturama, nije siguran je li gore raditi zimi ili ljeti.

Puno tekućine

-Zimi je teren klizav, ruke su nam smrznute. Upravo zato mislim da je ljeti ipak nešto lakše iako to mišljenje vjerojatno ne dijele svi moji kolege. Naime, kada je vani 35 stupnjeva, na krovu je sigurno deset stupnjeva više, a osim što je to samo po sebi teže izdržati, mi radimo težak posao. Upravo si zato pokušavamo pomoći manjim promjenama radnog vremena po počinjemo već u zoru kako bismo što prije bili gotovi. Nema tu nekih svemogućih trikova. Pijemo puno tekućine pa čak i do četiri litre za jedno radno vrijeme, a na sunce ne izlazimo bez zaštitnih kapa. Također, s vremena na vrijeme se umijemo, no nekada se čini da je to više psihološka mjera nego što stvarno pomaže jer kada se temperature popunu na 45 stupnjeva, teško je naći lijek za olakšavanje rada – ističe naš drugi sugovornik.
Na suncu svakodnevno rade i spasioci na bazenima, a iako se njihov posao čini prilično osvježavajući u odnosu na poslove naših prethodnih sugovornika, Matija Šokec s bjelovarskog bazena napominje kako rad na suncu iscrpljuje više od najtežeg treninga.
-Svi mi koji smo treneri plivanja ujedno smo i spasioci na bazenu, a naša glavna zadaća je paziti na red i sigurnost svih kupača. No, posao je to koji radimo na izravnom suncu budući da ga baš i ne možemo previše izbjeći. Naime, iako imamo svoje mjesto sa suncobranom s kojeg imamo pregled na čitav bazen, malo malo obilazimo i mali i veliki bazen tako da smo gotovo neprestano na izravnom suncu – kaže Šokec dodajući kako stoga ni on, ali ni njegovi kolege na posao ne dolaze bez krema sa zaštitnim faktorom i kapa.
-Svako malo idemo pod tuš ili na sekundu skočimo u vodu. Osim toga, zaista pijemo velike količine tekućine, a to je najbolji način da si što više olakšamo radne dane provedene pod usijalim ljetnim suncem – zaključuje naš posljednji sugovornik.