Piše: Vedran Cindrić

Večeras (subota) su se na Gradskom bazenu okupile istinske legende bjelovarskog vaterpola. Inače, sporta o kojem se možda u Bjelovaru puno ne priča, ali koji je svojevremeno imao fantastične rezultate. Mnogi od njih u PVK-u Mladost igrali su drugu jugoslavensku, kasnije i drugu hrvatsku vaterpolo ligu u kojoj su postizali odlične rezultate. Neki od okupljenih su vaterpolo počeli igrati davne 1957. godine, a kako je sve počelo rekao nam je Marko Mihalinec, predsjednik Bjelovarskog plivačkog kluba.

-Mi iz Bjelovarskog plivačkog kluba smo prije dvije godine vidjeli da se počinje okupljati stara bjelovarska vaterpolo ekipa nekadašnjeg PVK Mladost. Odlučili smo im ustupiti termin i na kraju se to pretvorilo na jedno predivno sportsko okupljanje. Inače, PVK Mladost je osnovan davne 1951 godine, a ugašen je 2004 godine. U tom razdoblju bjelovarski vaterpolisti su imali fantastične rezultate i bez problema su se nosili s onima koji su imali zatvorene bazene – priča nam Mihalince i nastavlja.

-I mi mlađa generacija koja je trenirala vaterpolo nismo do nedavno znali kakve su odlične rezultate postizali i kako smo, pa mogu reći, bili grad vaterpola. Sada su se ti dečki koji su igrali 70-ih, 80-ih, početkom 90-ih okupili da se druže i odigraju međusobno utakmicu. Oni su svi naši Bjelovarčani, a neki od njih se nisu vidjeli 30-ak godina tako da je to zaista jedno lijepo okupljanje. Štoviše, danas su neki došli iz Njemačke i Zagreba da zaigraju vaterpolo kao nekada – priča nam Mihalinec. Dodaje da oni učestaliji veterani koji žive u Bjelovaru igraju četvrtkom, ali i pomažu današnjim mladim bjelovarskim vaterpolistima raznim savjetima.

Trenirao vaterpolo davne 1957. godine

-Nakon što smo vidjeli s kakvim entuzijazmom se naši veterani okupljanju i igraju, i mi smo unutar našeg Bjelovarskog plivačkog kluba osnovali vaterpolosku sekciju za klince i naši veterani nam pomažu u vođenju tih treninga. Inače, oni su financirali i dva kompleta kapica, mrežice za golove, a imaju i svoje posebne PVK Mladost majice – izjavio je Mihalince.

Jedan od najstarijh bjelovarskih vaterpolista koji je bio na današnjem okupljanju je Tomislav Pavičić.
-Plivanje i vaterpolo sam počeo trenirati davne 1957. godine. Već smo se tada zvali PVK Mladost. Trenirali smo dva puta dnevno, ujutro i navečer. Bilo je naporno, ali bili smo tada mladi i snažni. Inače, osim vaterpola i plivanja u PVK-u Mladost je tada postojala i sekcija skoka u vodu – priča nam Pavičić i nastavlja.

Uspješni u drugoj jugoslavenskoj ligi

-Igrali smo drugu jugoslavensku ligu i bili smo jaka ekipa. Imali smo čak i reprezentativca Jugoslavije što malo Bjelovarčana zna. Drago mi je da se ekipa okuplja i da je sve ovo na ovako lijep način zaživjelo – rekao nam je Pavičić.

Jedan od poznatijih bjelovarskih vaterpolista 80-ih je Alen Kuten koji još uvijek s velikim zadovoljstvom zaigra ovaj vodeni sport.
-Vaterpolo sam počeo trenirati 1984. godine i trenirao sam ga deset godina. Trenirali smo cijelo ljeto dva puta dnevno, a treninge su nam vodili stručni treneri s Kineziološkog fakulteta. U više navrata smo igrali drugu ligu, a posljednji put je to bilo 1994. godine i tada smo osvojili treće mjesto. Nakon toga se PVK Mladost ugasio. No, moram reći da su to za nas koji nismo imali zatvoreni bazen bili fantastični rezultati i tko zna gdje bi nam bio kraj da smo mogli trenirati po zimi – izjavio je Kuten.