BJELOVAR – Glavna županijska epidemiologinja dr. Vesna Grgić je danas sudjelovala na sjednici Stožera civilne zaštite BBŽ-a te je izjavila da tijek cijepljena u našoj županiji ide po planu te da je jučer u županiju stiglo 500 doza Pfizerovog cjepiva.

-Broj zaraženih nam je pao u usporedbi od prije 2-3 tjedna što je dobra vijest. Smrtnost nam je nažalost još veća i to je posljedica onih visokih brojki u prosincu. U našim laboratorijima nije zabilježen onaj engleski soj virusa što je također dobra vijest – rekla je dr. Grgić i nastavila.

-Cjepivo smo za sada dobili u tri faze. U prvoj fazi smo dobili 305 doza, u drugoj 350, a jučer u trećoj 500 doza. Cijepimo po planu Vlade RH, tako da su prvo na redu štićenici domova za starije i nemoćne te zdravstveni djelatnici. Danas pa do kraja tjedna ćemo cijepiti Domove zdravlja u županiji i od 500 doza koje smo jučer dobili njih 350 moramo sačuvati za one koji su prva cjepiva dobili 27. i 28 prosinca jer sada dolazi vrijeme kada oni moraju dobiti drugu dozu – kazala je dr. Grgić i naglasila kako do sada nisu ‘izgubili’ ni jednu dozu cjepiva.

-Ni jednu dozu do sada nismo izgubili to jest nije se dogodilo da ju nismo iskoristili. Sve smo potrošili u zadanom vremenu i  to je pohvalno. Naime, kada cjepivo krene iz Zagreba, ono je taj dan odmrznuto i može biti pet dana u hladnjaku. A kada se jedna bočica cjepiva pomiješa s fiziološkom otopinom, ona može tako stajati u frižideru šest sati, a na sobnoj temperaturi samo dva sata. Ali, kao što sam rekla, bili smo vrlo pažljivi i brzi te smo sve iskoristili – rekla je dr. Grgić (vec)