Danas su se povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u zgradi Županije okupili višestruki i jubilarni darivatelji krvi koji su se toj plemenitoj akciji odazvali 100 i 125 puta. Tako je župan Damir Bajs primio članove odbora Društva Crvenog križa BBŽ na čelu s predsjednicom Karmelom Caparin i ravnateljicom Društva Crvenog križa BBŽ Melitom Lozinom te jubilarne darivatelje.

Dobrovoljni jubilarni darivatelji krvi
-MILAN IVANDIĆ 125 puta
-VACLAV HUSAK 125 puta
-JOSIP KILIĆ 100 puta
-ZLATKO BRANDEIS 100 puta
-ĐURO ŠALAMUNEC 100 puta

-Krv sam počeo davati davne 1974. godine još kada sam išao u srednju školu i to jednostavno iz humanih razloga. Nisam nikada to radio da bi imao koristit od toga ili zbog nekakvih slobodnih dana na poslu već jednostavno zato da moja krv nekome pomogne. Ako sam s time spasio samo jedan život, ja sam zadovoljan – istaknuo je Milan Ivandić.

Župan Damir Bajs zahvalio je svim humanistima i dobročiniteljima koji se rado odazivaju akcijama darivanja krvi čime spašavaju brojne živote.
-Crveni križ provodi niz aktivnosti, a posebno bi istaknuo prikupljanje krvi za potrebite. Davati krvi 100 i 125 puta je iskaz ustrajnosti i humanosti i dokaz da postoji visoka svijest kod tih ljudi – istaknuo je župan Bajs.

Inače, prva akcija darivanja krvi u Hrvatskoj provedena je 25. listopada 1953. godine. Krv mogu darivati zdrave osobe od 18 do 65 godine života i to žene tri puta godišnje, a muškarci četiri puta. Osim što je riječ o činu nesebičnog pružanja pomoći, dobrovoljno darivanje krvi je prilika i da se kontrolira zdravlje budući da prilikom svakog darivanja krvi osoba mora proći liječnički pregled tijekom kojeg se kontrolira razina željeza u krvi, a osim toga krv se testira i na određene bolesti. (vec)