Jubilarni, 20. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam sutra (petak) će otvoriti svoja vrata. Sajam je kroz sve ove godine pokazivao trend rasta, a prema najavama direktora Davorina Posavca, međunarodni karakter uopće nije upitan. I ove će godine na Proljetnom sajmu izlagati izlagači iz 15-ak stranih zemalja te više od 500 izlagača na sajamskom prostoru ponuditi sve vezano uz poljoprivredu i poljoprivrednike.
– U periodu od tri dana moći ćemo vidjeti novitete iz područja poljoprivredne mehanizacije koji su danas nužni kako bi poljoprivrednici bili konkurentni i mogli kvalitetno obavljati svoj posao. Bit će to prilika i za gospodarstvenike da se i oni upoznaju s ponudom najmodernijih građevinskih strojeva – najavio je direktor Posavac na konferenciji održanoj za novinare. Dodao je i kako će posjetitelji moći uživati u izložbi konja koju je Bjelovarski sajam organizirao sa željom da podupre rad Konjičke udruge Bilogora. Svojevrsna je to pomoć udruzi koja će predstaviti desetak autohtonih pasmina konja na Proljetnom sajmu i tako posjetiteljima približiti konjogojstvo i sve što uz njega ide.

Stručna predavanja

– Želio bih istaknuti i da će Bjelovarski sajam tijekom sljedeća tri dana posjetiti članovi brojnih europskih i svjetskih delegacija koji upravo na ovom mjestu očekuju uspostavu dobrih i novih poslovnih kontakata. Proljetni sajam, dakle, ponovo potvrđuje činjenicu da je to mjesto na kojem se događa dobra poslovna komunikacija koja kasnije urodi plodom i na taj se način razvijaju poljoprivreda i gospodarstvo – istaknuo je Posavac i najavio brojna stručna predavanja koja će tijekom tri dana sajmovanja ondje biti organizirana.

I ove godine Bjelovarski sajam izvrsno surađuje s članovima Udruge mladih poljoprivrednika, a održat će se i manifestacija “Drvni svijet” koja je vrlo važna za ovaj kraj jer su brojni drvoprerađivači željni informacija iz te grane gospodarstva. Bit će tu brojne promocije te demonstracije rada strojeva na demo poligonima.
Na press konferenciji govorio je i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec koji smatra kako je Grad Bjelovar značajno pomogao profiliranje tvrtke Bjelovarski sajam i kvalitetnu organizaciju sajamskih manifestacija. Istaknuo je i činjenicu da su svi obrtnici, članovi OPG-a i poljoprivrednici nastupom na štandu Grada Bjelovara imali omogućenu prodaju i izložbu svojih proizvoda bez plaćanja.

– Grad Bjelovar je davno shvatio da je poljoprivreda jedna vrlo zahtjevna grana gospodarstva. Ona ne može opstati ako nema značajnu financijsku podršku iz sredstava lokalnog i državnog proračuna. Grad Bjelovar, svjestan te činjenice, svake godine daje najmanje 3,5 milijuna kuna za sustav poljoprivrede i za potpore poljoprivredi i to za 40-ak programa – naglasio je Korušec i izdvojio tri projekta koje Grad Bjelovar provodi u suradnji s ostalim institucijama. Jedan se odnosi na reafirmaciju uzgoja konja gidran pasmine, a provodi se u suradnji s ljudima iz Agronomskog fakulteta. Drugi projekt je projekt zaštite sira “Bjelovarski kvargl” koji provode u suradnji s članovima Udruge sira i znanstvenim institucijama. Treći projekt uvršten u proračun Grada Bjelovara se odnosi na potpore članovima OPG-ova, a obuhvaća sve one koji se bave proizvodnjom pekmeza i tjestenine te izradom suhog cvijeća.
– Ukupno imamo 12 projekata koje provodimo u suradnji sa znanstvenim institucijama, a odnose se na sustav poljoprivrede. Smatramo da je to važno jer bez usvajanja novih stručnih znanja i bez novih spoznaja ne možemo biti konkurentni na zahtjevnom tržištu niti možemo imati kvalitetu i kvantitetu – jasan je bio Korušec. Istaknuo je i kako će i ove godine na štandu Grada Bjelovara posjetitelji moći vidjeti, porazgovarati i kupiti proizvode domaćih proizvođača, a bit će tu sira, meda, vina, tjestenine, bučinog ulja, ali i ljekovitog bilja, kao i umjetnina domaćih slikara.

Potpore iz EU fondova

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Skupštine Bjelovarskog sajma, siguran je da će i ovaj Proljetni sajam pokazati sve ono što poljoprivreda ima i nudi.
– Bjelovarsko – bilogorska županija na svom će štandu promovirati programe koje imamo i koje provodimo kako bismo poljoprivrednicima olakšali njihov rad. To su potpore za proljetnu sjetvu, potpore stočarima, ali i razne druge aktivnosti – naglasio je Bajs i istaknuo kako će ova manifestacija zasigurno pokazati mnogo toga o stanju u poljoprivredi. Smatra kako su poljoprivrednicima iznimno važne potpore u poljoprivredi, ali i informacije vezane za korištenje potpora iz EU fondova jer lokalni poljoprivrednici zauzimaju prvo ili drugo mjesto po prijavama, ali i prvo ili drugo mjesto po dobivenim sredstvima iz tih fondova.
– Mislim da se natječaji moraju provoditi brže, da se moraju otvoriti i da se moraju brže doznačavati. Očekujemo dovršetak natječaja za mlade poljoprivrednike, a podsjetit ću da je 800 prijavljenih u tom programu, čak 200 iz naše županije. Apsolutno smo, dakle, prvi i očekujemo i da odobrenja također budu prva – zaključio je Bajs.

Besplatno autobusima

Cijena ulaznica nije se mijenjala i iznosi 25 kuna za odrasle i 20 kuna za djecu i grupne posjete. Parkiranje je besplatno, a tijekom sva tri dana na sajam i sa sajma posjetitelji će moći doći i autobusima koji će voziti besplatno na relaciji Autobusni kolodvor – Bjelovarski sajam.