Svaki puta kada padne jača kiša, Josip Želimorski iz Ulice Vlahe Bukovca u prigradskom naselju Jošine može se oprostiti od uroda, što mu predstavlja velik problem jer se bavi uzgojem voća, povrća i sadnica. Nakon teških kiša u petak navečer, već u subotu ujutro mogao se oprostiti s oko 1.200 sadnica. Morao je usto iščupati desetak stabala jabuka, a štete na kukuruzu, krumpiru i grahu zbrajat će kasnije. Stradale su i brokule njegova susjeda Đure Mrgića, poznatog svim Bjelovarčanima koji kupuju na gradskoj tržnici.

Ovu već godinama uobičajenu nesreću stanovnici Bukovčeve mogli su, kažu, izbjeći da su gradske službe, odnosno Hrvatske vode, reagirale na vrijeme. Naime, putni jarak ispred kuće obitelji Želimorski već godinama je neodržavan. Toliko je zakopan da samo stanovnici ulici znaju da je nekada postojao. Slično je pak i s kanalom iza njihove kuće koji, tvrdi Želimorski, nije održavan otkako je prije 15-ak godina iskopan.

Vlastoručni angažman nije dovoljan

– Mi nismo od onih ljudi koji će iz fotelje kriviti gradske službe da ništa ne rade. Naprotiv, sad sam za Duhove osobno počistio stotinjak metara kanala, ali previše je tu posla za samo jednog čovjeka. Sa susjedom Mrgićem nakon jedne kiše uzeo sam pumpu i ispumpao vodu kako bih nam spasio voćnjake. Radimo koliko možemo, ali ne možemo očistiti sve. Nekoliko puta smo smo zvali komunalnog redara, a još na jesen nam je rekao da će nam prokopati kanale, a mi ga još uvijek čekamo – govori Želimorski. Komunalni redar Stipe Berić pak odgovara kako je u društvu Ivice Markovinovića, pročelnika za komunalije, ovog ponedjeljka obišao Jošine te kazao kako će u Vlahovčevoj iskopati putni jarci.

– Situacija je donekle specifična jer mi ne možemo znati jesu li tamo postojali putni jarci ili ne. Ako su postojali, zašto ih je netko zakopao i tko ih je zakopao, postoji li razlog za to. Sve su to stvari o kojima moramo razmišljati kako bismo napravili posao na zadovoljstvo svih stanovnika. U svakom slučaju, mi ćemo iskopati putne jarke. Hoće li to biti za dan-dva, tjedan ili mjesec dana ne ovisi toliko o nama koliko o Poduzeću za ceste. Oni su gradski koncesionari za održavanje prometnica i na njima je da izvrše taj nalog – pojašnjava Berić dodajući kako će se kanali prokopati u najugroženijem dijelu Bukovčeve, onome bližemu Južnoj obilaznici. Što se pak zatrpanog kanala tiče, govori kako je spomenuti u nadležnosti Hrvatskih voda.