Razgovarao: Vedran Cindrić

Ako se za nekoga može reći da je dijete Rukometnog kluba Bjelovar, onda je to svakako Josip Pećina (36), popularnog nadimka Ćiro. Sin legendarnog bjelovarskog rukometaša Josipa koji je s Partizanom 1972. godine osvojio naslova prvaka Europe i čiji je rukometni gen očigledno naslijedio,

Pećina je već sa samo osam godina počeo trenirati rukomet. Prošao je bjelovarsku rukometnu školu te je nakon pionira i kadeta već sa 16 godina bio priključen prvoj ekipi. Već vrlo rano je iskazao svoje liderske sposobnosti na terenu gdje je u svakoj utakmici ostavljajući srce na parketu postao vođa momčadi i miljenik tribina. Pećina je prvi put napustio RK Bjelovar s 24 godine te je igrao u Crikvenici, Umagu, Austriji i Križevcima da bi se naposljetku vratio u svoj RK Bjelovar gdje je i zaključio karijeru te postao pomoćni trener prve ekipe.

Inače, Pećina tijekom svoje igračke, a sada i trenerske karijere nikada nije zvao novinare za izjave i gurao se u prvi plan. Iako pun znanja i iskustva, uvijek skroman i samozatajan za medije i društvene mreže tako da nije bilo jednostavno pridobiti ga za razgovor. Na pitanje da li je lakše biti igrač ili trener nije puno dvojio.

-Ma puno je lakše biti igrač. Dođeš na trening, slušaš šta ti trener govori, daš sve od sebe i to je to. Kao trener moraš razmišljati o svakom igraču, vidjeti da li je formi, gdje bi se bolje snašao, moraš pripremati treninge, balansirati ekipu jer bi uvijek svi stalno htjeli igrati. Sad kada se sjetim mogu reći da sam uvijek bio odgovoran igrač i stalno davao sve od sebe, ali nisam shvaćao kompleksnost trenerskog posla. Danas to razumijem – priča nam Pećina koji je nedavno na sportskom veleučilištu završio smjer rukometnog trenera i postao vlasnik trenerske licence.

Dobar odnos s igračima

-Od 16. godine živote sam u prvoj momčadi tako da sam zaista puno toga prošao i vidio i teško mi sada igrači mogu nešto zamaskirati. Dobro, danas je u nekim stvarima vrijeme drugačije. Kada smo mi sa 16 godina ušli u prvu momčad bila nam je čast što dijelimo svlačionicu sa starijim igračima i trgali smo se tko će im nositi lopte. Danas je sve drugačije i nema toliko tog respekta. No, moram reći da imamo zaista profesionalnu ekipu i da prvi trener Privšek i ja nemamo problema s igračima – ističe Pećina. Dodaje da se ekipa za Premijer ligu počela stvarati još prošle sezone u Prvoj rukometnoj ligi gdje su premoćno osvojili prvo mjesto.

-Prošle godine smo si u prvom dijelu sezone malo zakomplicirali situaciju, ali znali smo da ćemo na kraju uvjerljivo biti prvi jer je kvaliteta zaista bila na našoj strani. Već smo tada uprava kluba, trener Privšek i ja razmatrali s kim bi mogli i trebali igrati Premijer ligu te se počeo raditi kostur ekipe – priča nam Pećina i dodaje.

-Iako je s pojačanjima uvijek problem jer nema puno igrača na našem tržištu, moram reći da je naša uprava ipak uspjela dovesti zaista odlične igrače i to sve u razgovoru s nama trenerima tako da je suradnja na toj relaciji zaista kvalitetna što je i potrebno na ovoj razini – ističe Pećina. Kaže da se stvorila prava profesionalna ekipa koja vrlo ozbiljno trenera i napreduje iz tjedna u tjedan.

-Gledajte, prvi trener Privšek je ozbiljan stručnjak i mogu reći da se on i ja super nadopunjujemo. Došao nam je i Trajkovski, vrhunski trener golmana. Igrači su pravi profesionalci, treniraju svaki dan poslijepodne, a tri puta u tjednu i ujutro. Mislim da se složila jedna prava ekipa koje je spremna potući se s najboljima u Hrvatskoj – priča nam Pećina. Što se tiče priprema, kaže da su bile naporne i zahtjevne, ali da su igrači sve izdržali.

Naporne pripreme za napornu sezonu

-Pripreme su trajale šest tjedana. Odradili smo 49 treninga i osam prijateljskih utakmica. Trenirali smo u dvorani, u teretani i na Boriku. Toliki broj treninga i pripremnih utakmica iziskuje velike fizičke napore, stoga naravno da je bilo nekoliko ozljeda, ali sve su vrlo brzo sanirane, tako da spremni ulazimo u prvenstvo – kaže Pećina. Nakon odrađenih priprema i dva dana prije početka prvenstva ne želi ni jednog igrača posebno istaknuti, ali ono što želi reći da mu je posebno drago što s prvom ekipom treniraju osmorica kadeta, koje kaže treba njegovati, ali i pomalo gurati u vatru.

-U Varaždin idemo hrabro po pobjedu pa ćemo vidjeti. Mislim da smo tu negdje s njima. Možda oni imaju malo više iskustva, ali vidim po dečkima da su iznimno napaljeni na početak prvenstva i mislim da ih možemo tamo dobiti. Što se tiče cijelog prvenstva, treba biti realan i spustiti loptu na zemlju. Tek smo se nakon dugo godina vratili u Premijer ligu koja je iznimno zahtjevna tako da nam je glavni cilj ostanak u ligi, a ako što više ostvarimo bit će super. No, sigurno je da ćemo svima pokazati zube – rekao je Pećina i za kraj poručio da se nada da će u drugom kolu kada će RK Bjelovar prvi put ove sezone igrati doma dvorana biti ispunjena.

-Vratili smo se u Premijer ligu, dolazit će vrhunske ekipe, dečki će davati sve od sebe svaku utakmicu stoga se nadam da ćemo imati punu dvoranu i vjetar u leđa od naše publike – zaključio je Pećina.