Iako su se nadali suprotnom, učenici i učitelji osnovnih škola u Novoj Rači, Garešnici, Grubišnom Polju i Siraču novu će godinu dočekati bez nove stolarije i fasada. Podsjetimo, njihov hod po trnju započeo je prije otprilike pola godina kada je Regionalna razvojna agencija koja je za njih sve izrađivale projekte, poslala nepotpunu prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovost. Naime, banalno izostavljanje CD-a sa svim dokumentima izazvalo je odbijanje projekata ukupno teških četiri milijuna kuna. Djelatnici RERE potom su po hitnom postupku popravili stvar i projekte aplicirali na natječaj Ministarstva graditeljstva. Kako je riječ o drugačijem natječaju bile su potrebne manje dorade, no u kratkom roku i uz dvostruku provjeru sve je poslano u Ministarstvo graditeljstva.
Kraj godine, novaca nema
– Iako je bilo rečeno da će do kraja godine projekti biti odobreni, to se još nije dogodilo, no o tome više ne odlučujemo mi već je sve na Ministarstvu graditeljstva. Međutim, dobili smo potvrdu da je sva dokumentacija uredno zaprimljena i sada traje evaluacija projekata o kojoj ovisi koliko će neki projekt dobiti bodova, a time i iznos sufinanciranja – napominje Marinko Bartulović iz Regionalne razvojne agencije. A, to bi sufinanciranje moglo biti izdašno – za škole čak i povoljnije nego da su prošle na natječaju Fonda za zaštitu okoliša.
– Prema najavama, osnovne škole u Novoj Rač i Siraču mogle bi dobiti 95 posto sufinanciranja troškova, a Osnovna škola Garešnica 90 posto – kaže Marinko Bartulović.
U cijeloj priči najlošije je prošla Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja koja je ispala iz kombinacije za sufinanciranje iz Ministarstva graditeljstva. Svoju stolariju oni će morati obnavljati iz nekih drugih izvora.
Nemaju certifikat
– Mi se nismo niti kandidirali za ovaj netječaj jer je jedan od uvjeta bio energetski certifikat koji škola nema. Zanimljivo da kod prvog natječaja na Ministarstvu zaštite okoliša energetski certifikat nije bio uvjet. Kako bilo, i ovu ćemo zimu provesti uz velike račune za grijanje – kaže ravnateljica škole Snježana Šeliš. Kako je ishođenje energetskog certifikata također trošak koji škola ne može sama platiti, za nedavnog posjeta župana Damira Bajsa Grubišnom Polju dogovoreno je da će Županija pomoći u ishođenju tog dokumenta.
– Čim ga dobijemo, odmah ćemo se prijaviti na prvi dostupan natječaj kako bismo što prije krenuli rješavanje pitanja stolarije koja je odavno zrela za zamjenu – kaže ravnateljica Šeliš.

(Pre)skupa pogreška
Tek je sada postalo razvidno koliko je velika pogreška učinjena polovicom godine kada su ove četiri škole ispale iz kombinacija Fonda za zaštitu okoliša. Umjesto da ovih dana već završavaju posao zamjene stolarije i fasada oni još čekaju zeleno svjetlo iz drugog izvora. A, kako smo usred krize vlasti i pitanje je kada će se ustrojiti nova Vlada ili će biti i novih izbora, to znači da bi odlučivanje tko će dobiti novac moglo još dugo potrajati.