Prilično su se ove godine ponovili u bjelovarskom rubnom naselju Rajići. Nakon što je nedavno na tamošnji mjesni dom postavljena nova plastična stolarija, ovih dana pri kraju je i gradnja vodovodne mreže. Riječ je o oko 460 metara koji će omogućiti priključenje i posljednjem objektu u tom prigradskom naselju, vatrogasnom i mjesnom domu. Predsjednik Mjesnog odbora Vlado Vlašić više je nego zadovoljan pomacima.

– Vodovodna mreža građena je kroz naselje prije otprilike pet godina, no tada je skrenula prema drugom dijelu i do sada nikada nije povučen vod do kraja. Svi jedva čekamo da se završe ovi radovi i nadamo se da će nam onda Vodne usluge i Grad i priključak jer ovdje su i nogometne prostorije i vatrogasci često imaju svoje aktivnosti, a i mještani koriste mjesni dom za karmine ili neke manje obiteljske svečanosti – priča Vlašić. I nisu samo mještani Rajića ovih dana na dobitku. Vodovodnu mrežu izabrani izvođač Le-Grad d.o.o. postavlja i na području Letičana, Zvijeraca i Hrgovljana. Od Zorana Bišćana iz bjelovarskih Vodnih usluga doznajemo kako je u pitanju ukupna vrijednost radova od oko 400 tisuća kuna, a u omjerima 80:20 posto financiraju ih Hrvatske vode i Vodne usluge d.o.o.

– Radi se o 1465 metara mreže. To je u biti zatvaranje prstena i dogradnja neizgrađenog dijela vodovodne mreže u tim naseljima. Rok završetka radova je polovina studenog, potom slijede ispitivanja i tehnički pregledi, a nadamo se da će već u ovoj godini biti moguće izvesti i priključke građanima – kaže Bišćan. Da bi zainteresiranih moglo biti više nego ranijih godina, kada se povlačila glavnina mreže, predviđaju i u mjesnim odborima. Predsjednik rajićkog svjedoči o priličnom broju svojih sumještana koji odluče izbrojiti oko sedam tisuća kuna i više ne gledati u vlastite bunare. Suša i sve lošija kvaliteta bunarske vode je, dodaje Vlašić, uvjerila mnoge da se priključe. Nažalost, broj zahtjeva niti izbliza ne prati brzinu izgrađenosti bjelovarske vodovodne mreže koja je sada na visokih oko 97 posto.