Riječ joga dolazi od riječi yuj (juč) što znači jedinstvo s tijelom i umom, sebe s prirodom, s cijelim svijetom. Sama joga nije sport – već disciplina koja traži maksimalni fokus i koncentraciju. Ima dovoljno fizičkog mentalnog napora, vremena za opuštanje, gase se stavovi „trebao sam“, a dobije se stabilnost i element mira. Zbog ostalih zdravstvenih blagodati sve više liječnika u Hrvatskoj preporučuje jogu. Osim što razvija fleksibilnost, gradi se i snaga.

– Svi sjedimo većinu vremena i guramo ramena prema naprijed, zatvaramo prsni koš, ne možemo disati pa to dovodi u ne baš zdravo tjelesno stanje. Ima jako puno vježbi koje to ispravljaju. Na prostirci je potrebna samodisciplina. Najljepše u cijeloj jogi je zapravo ostati učenik – podijelila je svoje znanje Martina Hautman Matijaš u čijem je studiju trenutno pedesetak zaljubljenika u jogu.

Martina je završila intenzivnu četverogodišnju edukaciju o jogi uz razne tečajeve i edukacije sa strane. Krenula je na jogu na samom početku prije 20-tak godina, još kada je Igor Rogović doveo jogu u Bjelovar i organizirao prve tečajeve. Ova majka dvoje djece shvatila da joj treba neki vlastiti ispušni ventil nakon kojeg ju je put ponovo doveo do joge, a nakon koje se mogla smireno vraćati kući.
Postoje zapisi kako se Bjelovaru ljudi organizirano bave jogom već dvadesetak godina u studijima, a neki vježbaju i u svojim domovima uz YouTube savjete. Reakcije Bjelovarčana su prema Martininim riječima uglavnom sjajne, a svaki se tjedan javlja neka nova osoba zainteresirana za tečaj.

– Treba samo slušati svoje tijelo jer je prava istina da se uistinu svatko može prilagoditi. Nakupljanje negativne energije najčešća je posljedica cjelodnevnog sjedenja pred televizorom. Rijetki mogu sjediti pola sata u tišini i ostati fokusirani na dah. Najbolje je započeti dolaskom u studio, probati ali i nastaviti vježbati kod kuće. – dodaje Martina.