Obitelj Horvat proteklog četvrtka doslovce nije mogla van iz svoga dvorišta. Obilna kiša u kombinaciji s golemim količinama otopljenog snijega preplavila je njihovu okućnicu i ozbiljno zaprijetila plastenicima. I nije to ,nažalost, rijedak slučaj. “Ribnjak” u dvorištu imaju svako malo, a glavni razlozi su nedostatak kanalizcije i neočišćeni kanal koji prolazi zapuštenim vojnim voćnjakom.

– Sav je obrastao pa kada god padne veća kiša, voda se preljeva svuda. Moramo zvati i 112 jer dođe skroz do prometnice i počinje i nju preplavljivati. Jednom su morali poslati službe i kopali su ispod mostova da bi odveli svu tu silnu vodu – priča Juraj Horvat. Bez ribarskih čizama toga dana nije se moglo hodati oko njihove kuće, a kada se voda i povuče strepe od bolesti koje bi mogle našteti nasadima u plasteniku i oko njega.

Horvatovi se godinama bore sa šipražjem koje se nemilice širi na njihovu parcelu, a nametnici s napuštenih voćki prošle godine su im desetkovali cijeli nasad paradajza. No, prema svemu sudeći s inertnošću države u čijem vlasništvu voćnjak jest i Grada koji bi trebao izgraditi kanalizaciju suočavat će se i dalje. Na naš upit o planovima s voćnjakom iz MORH-a nikada nismo dobili odgovor. S obzirom na odgovor koji smo dobili od Grada čini se kako su i oni u nemilosti države.

– Vlasnik predmetnih nekretnina koje u naravi čine „vojno uzgajalište voća“ je Republika Hrvatska, a istim upravlja Ministarstvo obrane. Grad Bjelovar uputio je 24. kolovoza 2017. godine zamolbu MORH-u za darovanje navedenih nekretnina koje se nalaze u k.o. Predavac. Grad Bjelovar, u slučaju pozitivnog rješavanja navedene zamolbe, dao bi iste na korištenje zainteresiranim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a također bi ih i nadalje mogao koristiti MORH, sukladno svojim potrebama. Što se tiče nastavka gradnje kanalizacije na Križevačkoj cesti obavještavamo vas da su projekt izradile Vodne usluge d.o.o. te se gradnja očekuje u sljedeće 2 do 3 godine, ovisno o mogućnostima sufinanciranja od strane Hrvatskih voda – odgovorili su Gradu Bjelovaru.