BJELOVAR – Stigao je, po mnogima, najljepši dio godine kada se odlazi na godišnje odmore i kada radni narod barem na kraće vrijeme zaboravlja na radne obaveze. Mnogi su se ovih dana uputili na razne destinacije diljem Jadrana da se odmore, napune ‘baterije’ te svježi i odmorni vrate se u svakodnevnicu.

No, godišnje odmore provalnici vide kao idealno razdoblje za svoje aktivnosti. Naime, uslijed obiteljskih odlazaka na more, mnoge kuće ostaju prazne na duže vrijeme što lopovi pokušavaju iskoristiti. Tako je u Trojstvenom Markovcu, u Ulici Grgura Karlovčana, nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću iz koje je ukrao nakit vrijedan nekoliko tisuća kuna. A u centru Bjelovara, na Šetalištu dr. Ivše Lebovića nepoznati počinitelj je provalio u slastičarnicu iz koje je ukrao nekoliko tisuća kuna – izjavila je Policijska uprava Bjelovarsko – bilogorska.

Budući da su tokom godišnjih odmora provale učestalije, donosimo vam nekoliko savjeta:

Društvene mreže

-Važno je zaključavati vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, a nemojte zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata. Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama, već ih ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu – ističu iz policije i dodaju da ponekad i nije mudro hvaliti se, posebno ne preko društvenih mreža, da ćete dulje vrijeme izbivati iz svog doma.

-Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni, a ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni. Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima. Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti, a ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete – naglašavaju iz policije.

Također, iako ponekad izgleda lijepo putem društvenih mreža se pohvaliti da ste na nekom prekrasnom mjestu, taj naizgled bezazleni “check-in” na Facebooku može biti i lijepa pozivnica potencijalnim lopovima.

Pamtite podatke

-Ako ste provalnika zatekli u stanu, sigurnost Vas i Vaše obitelji je najvažnija, stoga provalnika ne pokušavajte uloviti sami, možda je naoružan, već odmah pozovite policiju na broj 192. Policiji možete pomoći u hvatanju provalnika i na drugi način, odnosno ako dobro zapamtite nekoliko podataka kao što su: osobni opis (spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež, govor, dijalekt), ako se udaljio vozilom, marka, registarski broj, boja, odnosno pravac u kojem je pobjegao. Ako provalnika niste zatekli u domu, također pozovite policiju. Predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika – zaključuju iz policije. (vec)