Ovih dana Bjelovar je zameten snijegom. I dok su neki jedva dočekali prvi ozbiljniji snijeg ove zime, ostatak Bjelovarčana nezadovoljno je gunđalo jer su morali uzeti lopate u ruke. Najgore je bilo vozačima jer su svoje limene ljubimce morali očistiti od snijega kako bi se uopće uključili u promet. Drugo neugodno iznenađenje dočekalo ih je na neočišćenim parkiralištima diljem grada. No, protiv više sile se ne može, jer je činjenica kako zimske službe ne mogu u jednoj noći očistiti sve frekventne prometnice i javna parkirališta u gradu. No, ipak ima jedna činjenica koju većina vozača s kojim smo razgovarali prošlog tjedna ne znaju. A to je da vozači nisu dužni kupiti parkirališnu kartu dok god linije koje obilježavaju parkirališno mjesto prekriva snijeg, odnosno dok nisu jasno vidljive.

Pravilo neplaćanja parkinga

-Ja sam proputovao svijet i bio u državama gdje vlada znatno veći red nego kod nas. I smatram da je dužnost od svih nas poštivati zakon. Ako zakon kaže da moram platiti parkiralište za svoj automobil, ja ću to rado učiniti – kazao je Dragutin Ivančić kojeg smo sreli na velikom bolničkom parkiralištu u Bjelovaru. Dodao nam je kako nikad dosad nije čuo za pravilo neplaćanja parkirališta dok padne snijeg, a ukoliko taj zakon uistinu postoji, bilo bi logično da je obavijest vidljiva vozačima. Na drugom parkiralištu u gradu sreli smo i Bjelovarčanku Marijanu Gadže prilikom čišćenja snijega sa svog vozila. Također nam je potvrdila kako nije nikad čula za neplaćanje parkirališta prilikom snježnih oborina.
-Ja samo znam da moram svoj automobil očistiti od snijega ukoliko želim na cestu. Inače mi prijeti kazna. Ovaj drugi dio koji bi bio povoljniji za nas vozače nigdje ne stoji naznačen, pa nažalost ne znam je li istina ili nije – iskrena je mlada vozačica. Ni drugih desetak vozača s kojima smo kratko porazgovarali o plaćanju ili neplaćanju parkirališta po snijegu nisu nikad čuli za zakon koji ide u prilog vozačima, pa smo odlučili provjeriti koja je istina. Iz bjelovarskog Komunalca vrlo brzo nam je stiglo detaljno pojašnjenje.

Kada se ne vide linije, ne naplaćujemo parkiranje!

Kao i svake godine Komunalac u vrijeme zimskih uvjeta na parkirališnim mjestima pod naplatom, kada se ne vide linije, ne naplaćuje parkiranje, što je bio i slučaj ovih dana. No, kada su linije koje označavaju parkirališno mjesto vidljive, djelatnici kontrole naplate parkiranja će u tom slučaju ispisati dnevnu parkirališnu kartu. Također, prilikom ispisivanja dnevne parkirališne karte kontrolori obavezno fotografiraju vozilo kako bi izbjegli eventualne nedoumice da li je vozilo bilo propisno parkirano te da li je mjesto bilo očišćeno od snijega. Parkirališna mjesta pod naplatom čiste se noću kada je na njima najmanje parkiranih automobila – rekli su nam iz Komunalca.