Pripreme za predstojeći Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji će se održati idućeg vikenda u Gudovcu u punom su jeku. Stalna modernizacija sajamskog prostora simbolično započeta izmjenom glavnog ulaza na sajamski prostor, nastavlja se uređenjem info pulta i press centra u središnjem dijelu sajamskog prostora. Investicije su to koje nisu toliko financijski zahtjevne, a rezultat su upravo potreba kako izlagača, tako i posjetitelja.

Novi sadržaji

Idućeg vikenda, od petka, 7. rujna, do nedjelje, 9. rujna, na sajamskom prostoru u Gudovcu predstavit će se 500-tinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Iako je poljoprivreda i dalje okosnica manifestacije na kojoj se očekuje oko 40 tisuća posjetitelja, organizatori iz godine u godinu osiguravaju nove sadržaje. Ovogodišnji Jesenski sajam tako će biti bogatiji za dvije nove sajamske manifestacije. Riječ je o sajmu opreme za hortikulturu (HOROP) te sajmu građevinske i komunalne opreme (GRO-KO), dok je Peti element, sajam grijanja i obnovljivih izvora energije, sada već dio tradicionalne ponude.

Uz Proljetni sajam, ovaj gospodarsko – obrtnički i stočarski događaj najveća je manifestacija ovoga tipa, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji. Veliki dio izlagača kontinuirano nastupa, kako na Jesenskom, tako i na Proljetnom sajmu, jer su sajamski prostor prepoznali kao mjesto na kojem mogu kvalitetno predstaviti novitete, obaviti direktnu prodaju, razmijeniti iskustva te sklopiti nove poslove i poslovne kontakte.

 Državna stočarska izložba

U Gudovcu će se održati i najveća specijalizirana stočarska izložba u Hrvatskoj, Državna stočarska izložba. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a u suorganizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije te predstavlja veliki mamac za obiteljske posjetitelje, ali i prestižni događaj zbog visine troškova i dosta zahtjevne organizacije. Aukcijskom dvoranom u Gudovcu tako će ponovno prodefilirati doista ono najbolje iz hrvatskih štala.

Posebno atraktivan bit će Bambino kup, kup djece-uzgajivača. Nastavlja se i suradnja s mladim poljoprivrednicima, a svoju skupštinu u sklopu Sajma održat će i Društvo agrarnih novinara.
Bez obzira na brzi razvoj svih modernih oblika poslovnog komuniciranja, sajmovi su i dalje izuzetno bitno mjesto prezentacije poslovnih mogućnosti izlagača, novih tehnologija i poslovnih trendova, uz neizostavnu mogućnost usporedbe s konkurencijom.

Osobni kontakt, naime, unatoč napretku tehnologije ostaje nezamjenjiv jer izlagačima omogućava da istovremeno vide, ocjene i dobiju informaciju „s terena” o svojim proizvodima i uslugama.

Sve na jednom mjestu

Posjetitelji, s druge strane, na jednom mjestu mogu se upoznati s kompletnom ponudom mehanizacije i svega ostalog vezanog uz poljoprivredu, na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije te se susresti i podružiti s kolegama i prijateljima. Partner 26. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma bit će Privredna odnosno Gospodarska komora federacije BiH. Na jednom povećem štandu oni će predstaviti svoje izlagače i, vjeruju u upravi Bjelovarskog sajma, otvoriti vrata jedne nove, opsežnije suradnje.

Jačanje međunarodnog karaktera

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, manifestacije Bjelovarskog sajma dodatno su dobile na atraktivnosti pa je tako porastao i broj stranih izlagača, kojima je sada neusporedivo lakše izlagati na sajmu. Istodobno, stečeno iskustvo u upravljanju i organizaciji sajmova uprava Bjelovarskog sajma iskoristila je za međunarodni iskorak. Tako će, u suradnji s partnerima iz Mađarske, pomoći u organizaciji novog sajma u tamošnjem gradi Marcali u blizini jezera Balaton.
Međunarodni karakter jesenskog sajma dodatno će osnažiti gostovanje mađarskog ministra koji bi, prema najavama, trebao osobno uveličati izbor najboljeg grla pasmine gidran.