BJELOVAR – Najnoviji film bjelovarskog režisera Đure Gavrana “Jedna od nas” u petak je premijerno prikazan u Kulturnom i multimedijskom centru. Mjesec dana nakon hrvatske premijere na ZagrebDoxu, bjelovarska publika mogla je prva pogledati dokumentarni film koji progovara o problematici seksualnog zlostavljanja djece. Paralelno s filmom, Gavran je pokrenuo i edukativnu kampanju o ovoj temi koja je i dalje tabu u društvu jer je zlostavljanje djece nešto o čemu se jako rijetko priča i nešto za što želimo vjerovati da se ne događa.

No, bolna statistika pokazuje da se svako peto dijete susrelo s nekim oblikom seksualnog nasilja, a svojim filmom i kampanjom Gavran je želio da publika čuje neke osnovne činjenice vezane uz problem seksualnog zlostavljanja djece. I to iz razloga kako bi mogli reagirati na primjeren način ako se i oni nađu u situaciji da im se dijete ili odrasla osoba povjeri.
Gavranu i njegovim kolegama o seksualnom zlostavljanju koje je proživjela, povjerila se školska kolegica s kojom su četiri godine išli u razred u gimnaziji.

Film “Jedna od nas” prikazuje druženje na 15. godišnjici mature, a kako večer odmiče razgovori postaju sve otvoreniji, no jednu temu svi izbjegavaju. Tek dok ih alkohol ohrabri, oni počinju razgovarati o šokantnom pismu kolegice koje su primili i u kojem ona iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i kao srednjoškolka.

-Od samog početka sam znao da ne želim raditi film o njenom slučaju, već o našoj nemoći da prihvatimo koliko je problem seksualnog zlostavljanja djece prisutan u našem društvu i kako se teško suočavamo s njim – istaknuo je Gavran nakon projekcije filma u diskusiji u kojoj je sudjelovala i stručna suradnica u kampanji, psihologinja Silvija Stanić iz Udruge roditelja Korak po korak, a moderatorica je bila Marijana Kranjec, predsjednica Udruge DOKUart. Ova tužna priča dirnula je, protresla, ali i užasnula bjelovarsku publiku koja se u lijepom broju i uz poštivanje epidemioloških mjera okupila na premijeri.

Paralelno s kino distribucijom koja je dosta otežana zbog situacije s pandemijom korona virusa, film “Jedna od nas” od petka, 20. studenog, moći će se pogledati i online na internet stranici “jednaodnas.com”, a za besplatno zajedničko gledanje filma uz kasniju diskusiju s autorom i stručnom osobom, mogu se prijaviti i razredi maturanata iz svih hrvatskih škola.