Iako Čazmanci za nju već jako dobro znaju, putnike namjernike kroz njihov grad mogla bi oduševiti neobična izložba u tamošnjem Gradskom muzeju, koja će mnoge na kratko vratiti u djetinjstvo. U jednoj od muzejskih galerija smjestila se čitava vojska lutaka, njih 50-ak, koja su dio kolekcije bivše Čazmanke Marice Kuštan. Nakon što je odlučila otići u dom i Čazmu zamijenila Zagrebom, Marica Kuštan je zbirku ponudila Gradskom muzeju, koji je lutke spremno otkupio, pa su Čazmanci postali ponosni vlasnici kolekcije kakve nema nadaleko.

 Karakterne lutke

– Marica Kuštan je za života prikupila oko 140 lutaka, a mi smo od nje kupili 80-ak, dok su u muzeju trenutno izložene 53.Velik dio života ova je kolekcionarka provela u Njemačkoj, gdje je, od svojih kolega s posla, i dobila prvu lutku. Kako joj se dar svidio, nastavila ih je skupljati, priznajući kako se često zbog tog hobija odricala nekih drugih stvari. Lutke je uglavnom nabavljala kod obrtnika u Njemačkoj i Nizozemskoj – priča nam Jadranka Kruljac-Sever, ravnateljica čazmanskog Centra za kulturu, u sklopu kojeg djeluje i muzej. Većina lutaka unikatni su radovi, prava umjetnička djela. Velik dio njih napravljen je od keramike, a prikazuju i različita povijesna razdoblja te modne trendove koji su u njima dominirali. Posebno su zanimljive karakterne lutke koje kod posjetitelja izazivaju različite reakcije.

-Općenito su reakcije na izložbu podijeljene, no većina posjetitelja je oduševljena. Posebice stariji ljudi, koje pogled na lutke često vrati u djetinjstvu. Naime, svojedobno su ovakve igračke bile poprilično skupe, a rijetki koji su ih imali u našim krajevima znali su ih držati na počasnim mjestima u svojim domovima, primjerice na krevetu, i djeca se zapravo nisu njima igrala. Mnogi građani na izložbu dolaze u pratnji svojih najmlađih kojima je ona zanimljiva jer nisu navikli na takve lutke. Zapravo, od pojave popularne Barbike, ovakve su se lutke rijetko i proizvodile – kaže Kruljac-Sever.

Popularne igračke

Iako u Hrvatskoj ima još muzeja koji u svom vlasništvu imaju slične kolekcije, svaka od njih je jedinstvena i drugačija.
-Izložbe igračaka su dosta popularne. Primjerice, na tom je području daleko odmaknuo Etnografski muzej u Zagrebu, koji ima zavidnu zbirku, ne samo lutaka, već i drugih igračaka. To su ujedno i tehničke izložbe jer, među ostalim, prikazuju i različite obrtničke tehnike i znanja, od kojih su mnoga danas pomalo zaboravljena – kaže naša sugovornica.

Jedinstvena izložba u čazmanskom muzeju može se razgledati do kraja studenog.