U Garešnici je ovih dana otvoren prvi hrvatski hotel za pčele. Na jedinstvenu ideju u kojoj su objedinili očuvanje prirode i pčelinjih zajednica te razvoj kontinentalnog turizma, došli su supružnici Tatjana i Domagoj Balja, čija obitelj ima najstariju tradiciju bavljenja pčelarstvom u tome kraju. U želji da svojim klijentima ponude nešto novo, osmislili su projekt u sklopu kojega svi zainteresirani u njihov pčelinjak mogu postaviti vlastite košnice te sami proizvoditi med.

 Stručna podrška

-Naši nas kupci često pitaju je li med koji prodajemo zaista prirodni i jako im je važno da dobiju pravi, domaći proizvod. Stoga smo im odlučili ponuditi mogućnost da sami proizvode vlastiti med. U našem pčelinjacima smo tako predvidjeli prostor za nove košnice u kojima će naši klijenti moći sami proizvoditi med, ali i druge pčelinje proizvode – pojašnjava Tatjana Balja. Dodatna prednost za njih će, kaže, biti u tome što će u svakom trenutku moći računati na stručnu podršku supružnika Balja koji pčelarstvo imaju u malom prstu. Štoviše, oni u planu imaju i stručne radionice i predavanja, na kojima će svi zainteresirani moći doznati sve tajne pčelarenja.

-U sklopu projekta planiramo ponuditi i smještajne kapacitete klijentima koji nisu iz našega kraja, a odluče doći ovamo nešto naučiti. K tome, planiramo se povezati i s našim Hotelom Garić, Udrugom pčelara Dr. Đuro Sulimanović, kao i privatnim garešničkim učilištem u kojem svi zainteresirani mogu proći školovanja za zanimanje pčelara koje se upisuje i u radnu knjižicu – najavljuje naša sugovornica.

Mnoštvo zainteresiranih

Čini se kako je ideja ovih mladih gospodarstvenika pala na plodno tlo jer već sad, kažu, ima jako puno zainteresiranih za zakupljivanje mjesta u njihovu pčelinjaku.

-Javljaju nam se ljudi iz cijeloga kraja. Mnogima je to oduvijek bila želja, ali nisu imali svoj prostor i nisu znali kako započeti. Mi smo spremni podijeliti svoje znanje i iskustvo sa svima – kaže Tatjana Balja, dodajući kako je važno da se budući pčelari jave što prije, s obzirom da se od 1. svibnja do 1. srpnja pčele roje te je to jedini razdoblje u kojem se mogu formirati nove pčelinje zajednice.

Budućim klijentima supružnici Balja nude sklapanje ugovora o trogodišnjoj suradnji, a uz određenu financijsku naknadu osiguravaju im košnicu, pčelinju zajednicu, lijekove protiv bolesti, pčelinji vosak, prihranu, matičnu rešetku te, naravno, stručnu podršku. S obzirom na njihova dosadašnja iskustva, za očekivati je kako bi se budućim pčelarima ta investicija isplatila već u roku od godine dana.

S.T. Martan