Predrasude o vrtićima davno se iščeznule iz našeg društva, pa je većina roditelja danas i više nego svjesna svih dobrobiti koje ova ustanova donosi njihovim mališanima. Iako sam polazak u vrtić kod roditelja i djece stvara određeni stres jer se po prvi put mališani odvajaju od roditeljskog doma, ovaj proces sasvim je normalan tijek odrastanja. Naravno, najteže je onim roditeljima čija djeca u vrtić kreću s godinu dana. Budući da ti mališani još uvijek nose pelene, ne hrane se samostalno, a puno njih u toj dobi još ne hoda, provjerili smo kako izgleda jedan dan u jaslicama – grupi gdje su mališani od godine dana do tri godine.

Brza prilagodba

-Dvije odgojiteljice zadužene su za 13 naših jasličara u dobi od godinu do tri godine. Iako je riječ o malenoj djeci, oni su toliko dobri, poslušni i prilagodljivi da zaista s njima nije teško raditi. Zna se točan red kad se provodi koja aktivnost, tako da se atmosfera bitno ne razlikuje od one u starijim grupama – kazala nam je Marina Hehet Valentić, vlasnica bjelovarskog DV Osmijeh, dodavši kako se u drugom vrtićkom objektu nalazi još jedna jaslička skupina s 14 mališana. Prilikom našeg posjeta jasličkoj skupini uvjerili smo se kako su mališani pravi mali istraživači, ali i kako su veoma poslušni kad im odgojiteljice kažu što slijedi i što trebaju raditi.

-Mnogi bi se iznenadili koliko su naši jasličari zapravo samostalni, a tu njihovu samostalnost mi potičemo kroz cijelu godinu, svakodnevno, kroz svaku aktivnost. Učimo ih životno, praktičnim aktivnostima kao što su pranje ruku, obuvanje, izuvanje, odijevanje i potičemo da sami jedu i piju. Naravno, ovdje smo ako im treba pripomoći u tome, no većinu posla spretno obave sami – ponosna je odgojiteljica Valentina na svoje jasličare.

Dodala je kako prilagodba na vrtić u prosjeku traje dva tjedna, no ima i one djece kojima je nešto duže potrebno da prihvate novu okolinu i obveze koje su ih dočekale. Toj djeci, budući da su i same majke, “tete” rado posvete više vremena, utješe ih u krilu kada je potrebno, obrišu im suze ili ih naprosto zagrle i poljube.

Ustaljena rutina

-Što se tiče igre, u jaslicama se djeca pretežno igraju sama. Ne obaziru se puno na druge i zaista su mali istraživači. Mi smo ovdje da ih pratimo i usmjerimo, no nikako da im namećemo nešto što se njima ne sviđa. Imamo već ustaljenu rutinu za vrijeme obroka i spavanja, a puno vremena provodimo i na svježem zraku – pojašnjava odgojiteljica Valentina i zaključuje kako zajednička igra i međusobno dodjeljivanja uloga kreće između druge i treće godine, kad mališani porastu i budu svjesniji okoline.